Gå til sidens hovedinnhold

Ayatollah slår ned på opptøyene

- Irans fiender angriper valgresultatet, sa Irans øverste leder og manet til ro.

Den øverste lederen i Iran, Ayatollah Ali Khamenei manet til ro under fredagsbønnen, og sa at den siste ukens uro skyldes angrep fra Irans fiender.

- Fiendene angriper det islamske styrets legitimitet ved å sette spørsmål ved valget og dens - "The enemies (of Iran) are targeting the Islamic establishment's legitimacy by questioning the election and its autensitet før og etter avstemningen, sa Khamenei under messen ved Teherans universitet fredag.

Tusener møtte fram
Khamenei ga sin klare støtte til den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, og sa at hans utenrikspolitikk er mer i tråd med synet til den øverste iranske ledelsen, melder Reuters.

Titusener hadde møtt opp ved universitetet for å høre den øverste lederen snakke under fredagsbønnen. De jublet og ropte slagord til støtte for det sittende styret, og viste bilder av Khamenei, president Ahmadinejad, og avdøde Ayatollah Ruhollah Khomenei - far til den islamske revolusjon i landet i 1979.

Vil stoppe nyvalg
I en uke har hundretusener av iranere har samlet seg i Teheran for å protestere mot gjenvalget av Mahmoud Ahmadinejad, og for å vise sin støtte til Mir Hossein Mousavi, som mange mener var den egentlige vinneren av det iranske valget.

Det var ventet at at Ayatollah Ali Khamenei ville gi sin støtte til den gjenvalgte presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, og stoppe kravet om nyvalg.

Flere drept
Siden Ahmadinejad ble erklært valgvinner 12. juni har det vært store demonstrasjoner i Iran, og minst sju demonstranter har blitt drept av opprørspoliti.

Lørdag vil Mousavi, og to andre beseirede presidentkandidater, møte det øverste rådet i Iran for å legge fram sine bekymringer i forbindelse med valget.

Vil vurdere klager
Rådet har begynt å se på 646 klager om irregulære forhold som har kommet inn etter valget. Rådet har også tilbudt seg å gjennomføre en delvis nytelling av valgstemmene.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre