Gå til sidens hovedinnhold

- Ayatollahen føler seg truet

Den øverste lederen bruker valget til å svekke den sittende presidenten, mener eksperter.

Iran avholder valg i nasjonalforsamlingen fredag. Opp mot 3400 kandidater kjemper om de 290 plassene i parlamentet.

Valg i Iran er tradisjonelt ansett for å være en gyllen mulighet for regimet å vise både borgerne og omverden at de har støtte i folket.

- Når det gjelder politikken, utenrikspolitikken og menneskerettighetene i Iran, så har valget ingen betydning, fordi nasjonalforsamlingen likevel ikke har noen reell makt, sier Iran-ekspert og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Men det har en annen betydning fordi regimet først og fremst prøver å vise sine egne og verden utenfor, at regimet er stabilt og at de har mange tilhengere som går ut og stemmer, sier Amiry-Moghaddam.

- Det er en rivalisering
Politiske analytikere beskriver fredagens valg som en konkurranse mellom fraksjoner i regimet.

- Det underliggende spørsmålet er hvorvidt du støtter president Mahmoud Ahmadinejad, sier statsviter ved Universitetet i Teheran, Sadegh Zibakalam, til CNN.

- Det er en rivalisering mellom Ahmadinejad på den ene siden og den øverste leder (ayatollah Ali Khamenei) på den andre siden. Dette er ikke åpent eller direkte, naturligvis, sier Zibakalam.

Ayatollah Ali Khamenei, som er landet øverste leder, støttet Ahmadinejad under presidentvalget i 2009. Men misnøyen med Ahmadinejad har vokst betraktelig siden valget.

Ahmadinejad har den siste tiden kommet med kritiske uttalelser mot det mektige Vokterrådet, som ayatollah Khamenei kontrollerer. Dette har ikke falt i god jord hos den øverste leder.

- Det som er med Ahmadinejad, er at han ikke er lett å styre for Khamenei, og er det noe et slikt regime ikke trenger, så er det et medlem de ikke kan stole på til enhver tid. Det tolererer de ikke, selv om de to ikke er så langt unna hverandre ideologisk og politisk, sier Amiry-Moghaddam.

- Ahmadinejad har med sine uttalelser ikke respektert den øverste autoritet nok, og det kan ikke regimet tolerere.

- Utestengt fra valget
Ifølge ubekreftede meldinger skal flere kandidater, som støtter Ahmadinejad, ha blitt utestengt fra fredagens valg, melder BBC. Det er det mektige Vokterrådet, som Khamenei kontrollerer, som bestemmer hvem som stiller som kandidater i parlamentet.

- Et ledd i valget er å fjerne de som støtter Ahmadinejad i parlamentet. Ayatollah Khamenei har jo gitt klart uttrykk for at han ikke synes noe om Ahmadinejad, så de vil nok gjøre Ahmadinejad-fraksjonen enda svakere, sier han.

Fredagens valg vil være første gang at iranerne går til urnene siden katastrofevalget i 2009. Da ble president Mahmoud Ahmadinejad anklaget for valgfusk, og demonstranter stormet ut i gatene for å protestere. Dette førte til at regimet slo hardt ned på alle demonstranter med dødelig styrke.

Motkandidatene Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi ble satt i husarrest, og tusenvis av politiske aktivister ble fengslet. I tillegg ble en rekke politiske aktører nødt til å rømme landet.

- Det som er interessant for oss i fredagens valg, er hvordan denne maktkampen innad i regimet fortsetter, og hvor mange flere de skal fjerne og sette til side, sier Amiry-Moghaddam.

- Føler seg truet
Amiry-Moghaddam sier den øverste lederen føler seg langt mer utsatt etter valget i 2009. Årsaken til dette er blant annet den arabiske våren, som har ført til at en rekke diktatorer har falt etter folkeopprør. I tillegg opplever ayatollah Khameneis nære venn, Syrias president Bashar al-Assad, at folket gjør opprør mot ham.

Khamenei frykter at noe lignende skal skje med ham.

Den siste tiden har det vært en voksende tendens med at iranere åpenlyst kritiserer ayatollah Khamenei, noe som var helt utenkelig før presidentvalget i 2009.

- Han har ikke råd til at navnet hans blir misbrukt for mye. Bare det å skrive et brev til ham ble tidligere ansett for å være en forbrytelse. Men nå er det sånn at selv fanger inne i fengselet skriver brev hver dag og ber ham om å gå av, sier Amiry-Moghaddam.

Lav oppslutningen
Han sier det vanligvis har vært lav oppslutningen i iranske parlamentsvalg. Men han tror det blir enda lavere oppslutning fredag, ettersom mange tidligere reformkandidater ikke vil stille og ikke vil bruke stemmeretten.

Amiry-Moghaddam mener regimet vil være fornøyd med en valgoppslutning på mellom 30 og 40 prosent.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her