*Nettavisen* Nyheter.

Aznar går av - spansk nyvalg i mars

Foto: PATRICK KOVARIK (AFP PHOTO)

Spanias kong Juan Carlos oppløste mandag landets nasjonalforsamling, og åpnet dermed for nyvalg 14. mars. Valget betyr også slutten for Jose Maria Aznar som statsminister.

Aznar gikk mandag til kongen for å skrive ut nyvalg etter et ekstraordinært møte i regjeringen, melder AFP. Etter åtte år som spansk statsminister har Jose Maria Aznar bestemt seg for å gå av, etter at han i høst frivillig overlot posten som partileder for det konservative Folkepartiet til sin håndplukkede etterfølger Mariano Rajoy.

Rajoys motstander i den forestående kampen om regjeringsmakten i landet, blir sosialistenes partileder Jose Luis Rodriguez Zapatero. På de siste meningsmålingene leder de konservative med en oppslutning på 42 prosent. 38 prosent av de spurte støtter sosialistene, noe som betyr at begge partiene sannsynligvis er avhengig av støtte fra andre partier for å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Kampen om makten forvanskes av sterke regionale partier både i Baskerland og Catalonia. Begge regionene, som allerede har utstrakt selvstyre, har som målsetning å skaffe seg enda større uavhengighet.

På en pressekonferanse mandag, sa Aznar om sin egen fremtid at han skal lede arbeidet av det konservative partiets stiftelse (tenketank) for analyse og sosiale studier. 50-åringen bedyrer at han ikke har noen ambisjoner om en stilling i EU-systemet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.