RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

B-gjengens Pelé-finte

Sist oppdatert:
Slik mener brasiliansk politi at nordmennene i Natal sjonglerte med millionverdier og trikset med verdifulle eiendommer.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Det har snart gått ett år siden føderalt politi aksjonerte mot en rekke norske eiendomsinvestorer og forretningsmenn i Natal, nord i Brasil.

Saken ligger i dag hos den føderale dommeren Mário Azevedo Jambo, og saksdokumentene viser hvordan de involverte nordmennene forsøkte å kamuflere det brasiliansk politi mener er alvorlig kriminell virksomhet.

Sentralt sto en verdifull strandeiendom i Ponta Negra utenfor Natal, der leilighetskomplekset Kings Flat II skulle bygges. På naboeiendommen ligger King’s Flat, et luksusanlegg der fotballegenden Pelé er partner.

Husarrest
Anklagene mot de involverte nordmennene er omfattende, og den antatte hovedmannen Trygve Kristiansen sitter i husarrest. Men advokatene til de hovedmistenkte mener saken er i ferd med å smuldre opp.

- Det har ennå ikke kommet noen tiltale, og ut ifra det bevismaterialet som vi har fått forelagt, betrakter jeg dette som en ikke-sak, sier Trygve Kristiansens advokat Geir Hegle til Nettavisen.

Til sammen 31 personer står anklaget i saken, ti brasilianere og 21 nordmenn, men ikke alle må svare for like alvorlige forhold. Hovedanklagene dreier seg om hvitvasking av penger, skatteunndragelser og forfalsking av dokumenter.

Fem av Rasool-brødrene, alle sentrale i den beryktede B-gjengen i Oslo, seks norske forretningsmenn og to brasilianske samarbeidspartnere skal ha vært sentralt plassert i Natal-nettverket.

BRASIL: Medlemmer av b-gjengen invisterte store summer i eiendom i Natal-provinsen.
BRASIL: Medlemmer av b-gjengen invisterte store summer i eiendom i Natal-provinsen.

Byttet seg imellom
Da brasiliansk politi begynte å se nærmere på den blomstrende norske aktiviteten i Natal for noen år siden, oppdaget de flere ting som ikke stemte.

Forbindelsene mellom de involverte var til å bli svimmel av, og da politiet begynte å nøste, ble mistenkelige transaksjoner avdekket, ifølge politiet. De involverte byttet leiligheter seg i mellom, og det ble kjøpt og solgt uten at kontanter ble lagt på bordet. I stedet ble andre leiligheter og sjenerøse løfter om eierandeler i framtidige prosjekter brukt som kapital.

Et slikt prosjekt var King’s Flat II. Leilighetskomplekset skulle bygges i Ponta Negra utenfor Natal, og nærmeste nabo er Pelé, som er partner i prosjektet King’s Flat, sammen med en annen norsk forretningsmann, som også var i politiets søkelys.

Et godt kjøp
Shahid Rasool er den eneste norske statsborgeren som fortsatt sitter fengslet i Natal, og han ble pågrepet i forbindelse med en annen sak allerede i mars i fjor. I dommeravhør har han forklart hvordan Ponta Negra-eiendommen byttet eier i en forvirrende rekke transaksjoner.

I samme avhør nektet han for at han personlig har vært involvert i eiendomssalg i Natal, men han la ikke skjul på at minst to av brødrene har syslet i bransjen i det brasilianske ferieparadiset.

- Jeg lånte 250.000 kroner til min bror som han brukte på å kjøpe en eiendom i Ponta Negra av Bjørn Løvstad. Han betalte også med ytterligere 250.000 kroner, samt en leilighet i Sport’s Park, forklarte Rasool ifølge referatet fra avhøret.

Det betyr at Rasools bror gjorde et godt kjøp. Tidligere er det blitt anslått at strandeiendommen har en verdi på mellom seks og ti millioner kroner, og den er blitt beskrevet som selve indrefileten i Ponta Negra.

Likevel skulle eiendommen bli solgt videre.

- Eiendommen ble senere byttet mot to penthouse-leiligheter i Sport’s Park, som Trygve Kristiansen eide, forklarer Shahid Rasool ifølge rettsdokumentene.

Sport’s Park er leilighetskomplekset i Ponta Negra der flere av de involverte nordmennene disponerer luksuriøse leiligheter.

Hevet kjøpet
Rasool har forklart at dette byttet skal ha funnet sted i 2005 eller 2006. Senere ble kjøpet hevet, og årsaken til det var problemer med dokumentasjon av eiendommens totale areal. Trygve Kristiansen skal da ha gitt Shahid Rasool fullmakt til å selge strandeiendommen,og det ble bestemt at de to leilighetene også skulle selges.

Rasool-brødrene ønsket også å heve det opprinnelige kjøpet med Bjørn Løvstad.

- Han sa han ikke hadde penger til å betale tilbake, men at han planla å oppføre prosjektet King’s Flat II, og lovet i stedet at broren min skulle få 11 leiligheter i komplekset, sa Shahid Rasool i dommeravhøret.

Ifølge forklaringen er det fortsatt Rasool-broren som eier eiendommen.

Overfor NA24 har Bjørn Løvstad nektet for at han har noe med King’s Flat-prosjektet å gjøre, og uttalt at han bare så vidt kjenner Rasool-brødrene.

Likevel hevder Shahid Rasool i dommeravhøret at både han og to av brødrene fikk kredittkort av Bjørn Løvstad, til å bruke i Brasil siden de ikke kunne åpne bankkonto selv, noe som tyder på et tettere forhold enn det Løvstad vil innrømme.

-Skjulte penger
Politiet mener også at nordmennene bak Blue Marlin Group har solgt leiligheter i Norge for en pris, men oppgitt en helt annen pris til myndighetene i Brasil. Dette går frem av etterforskningsmateriale som er blitt lagt fram i retten.

Politiet har flere eksempler å vise til. Kjøper 1 betalte i desember 2003 620.000 for en leilighet, og pengene ble overført til den norske bankkontoen til selskapet til den norske hovedmannen. Dette tilsvarer cirka 200.000 brasilianske reais. Kjøper 2 overførte samme beløp, mens kjøper 3 overførte 310.000 kroner, rundt 100.000 reais

Ifølge brasilianske skattemyndigheter har det samme selskapet i Brasil oppgitt at kjøperne betalte 50.000 reais for sine leiligheter, altså under halvparten av det de faktisk betalte. Likningsmyndighetene reagerte også på at det ikke var samsvar mellom salg av Natal-leiligheter til nordmenn og innskudd på selskapets konto i Brasil, fra Norge.

Politiet mener derfor at nordmannen og hans samarbeidspartnere solgte leiligheter i Brasil, uten at tilsvarende verdier ble innført til landet. På denne måten unndro de store pengesummer fra beskatning i Brasil.

Politiet mener også å kunne bevise at det foregikk hvitvasking av penger som stammer fra kriminell virksomhet i Blue Marlin-gruppen. Politiet mener ifølge saksdokumentene at penger ble ført ut av Brasil og inn i Norge uten at dette ble deklarert på korrekt måte. Pengene ble senere tilbakeført til Brasil i form av lån til selskapet Blue Marlin Group, hevder politiet.

Det var Trygve Kristiansen som trakk i trådene i Blue Marlin Group, og brasiliansk politi beskylder ham for å ha sjonglert med store verdier. Han ble pågrepet i mai i fjor og sitter fortsatt i husarrest, med store restriksjoner på sin bevegelsesfrihet. Så sent som i mars 2008 ble husarresten forlenget. I storavisen O Globo ble Trygve Kristiansen nylig omtalt som mafiabossen, og av politiets dokumenter går det frem at han ble tatt med tre uregistrerte håndvåpen da han ble pågrepet i fjor.

- Løgn
Trygve Kristiansens advokat Geir Hegle betegner hele saken som tull og tøys.

- Ut ifra det bevismaterialet som er lagt frem, syns jeg det er merkelig at Trygve Kristiansen fortsatt sitter i husarrest. Det som er veldig synd, er at Økokrim gjorde en veldig dårlig jobb til å begynne med. De var besatt på å koble Rasool-familien med norske forretningsmenn i Natal, og der gjorde de en gedigen tabbe. Senere har to politimenn fra Økokrim vitnet i Brasil, og de tilbakeviste beskyldningene om forbindelsene med Rasool-familien og at penger var ført inn i landet ulovlig, sier han.

Brasiliansk politi bygger mye av saken på forklaringen til et nøkkelvitne, som tidligere var Trygve Kristiansens partner i Blue Marlin Group.

- Vi har gått gjennom disse beskyldningene, og etter Kristiansens mening er det løgn, og kun hevnmotiver som ligger bak, sier Hegle.

En grunn til at saken trekker ut, er at påtalemyndigheten ennå ikke formelt har avhørt dette norske nøkkelvitnet.

Mange av forsvarernes vitner har heller ikke blitt hørt, og dokumentasjonen som foreligger viser kun hvordan politi og påtalemyndighetene ser på saken.

Avhørt tirsdag
Shahid Rasool er den eneste norske statsborgeren som sitter bak lås og slå i et føderalt fengsel. 29. april måtte han møte til nye avhør, i forbindelse med kravet om utlevering som norske myndigheter har fremsatt. En utlevering vil neppe skje før endelig dom i Natal-saken er klar.

Rasool er tidligere dømt for en rekke forhold hjemme i Norge. Ifølge utleveringskravet fra norske myndigheter er han mistenkt for å ha vært involvert i Sandaker-drapet i 2004, for flere andre skyteepisoder og for trygdesvindel.

Men Shahid Rasools brasilianske forsvarer Arícia Castello Branco tror påtalemyndigheten er i ferd med å forstå at Shahid Rasool har en mer perifer rolle i Natal-saken.

- Alle vitnene som har forklart seg så langt, har forklart seg til fordel for Shahid Rasool, til og med de to vitnene fra Økokrim, sier hun til Nettavisen.

- Han har aldri kjøpt noe i Brasil og aldri sendt penger til Brasil. Vi kommer ikke til å føre noen vitner, for det trenger vi ikke, sier hun.

Både Rasool, Trygve Kristiansen og flere av de andre norske forretningsmennene har tidligere stått frem i mediene og avvist anklagene fra brasiliansk politi. Alle hevder at Økokrim ikke lenger mistenker dem for ulovligheter, og at brasiliansk politi har lagt feilaktige opplysninger til grunn for hele etterforskningen.

Etterforskningsleder Santiago Hounie har imidlertid uttalt at politiet har mer enn nok materiale til å få samtlige dømt i saken.

En endelig dom faller neppe før mot slutten av året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere