RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ba om politibeskyttelse

Sist oppdatert:
STOCKHOLM (TV 2 Nettavisen) Flere truende episoder de siste ukene skal ha gjort at Anna Lindh ba om, og ble lovet livvakter. Det ble aldri fulgt opp.

Anna Lindh skal ha mottatt flere trusler og opplevd ubehagelige episoder i løpet av euro-valgkampen.

- Brenn i helvete

- Må dine barn rammes av en stor ulykke. Du skal brenne i helvete, sto det i en av trusselmailene Anna Lindh mottok via det svenske Utenriksdepartementet.

Hos UD anså man at mailen ikke var av hatefull karakter, hvilket førte til at e-posten aldri ble sendt videre til det svenske sikkerhetspolitiet.

- Jeg vet hvilken mail du snakker om, men den var ikke av en slik karakter at vi skulle ha gjort noe annen i forhold til beskyttelse av livvakter om vi hadde kjent til det tidligere, sier sjef for Säpos sikkerhetsenhet, Margareta Linderoth, til Expressen.

E-posten skal ha blitt sendt kort tid etter at avisen Dagens Nyheter publiserte en debatt-artikkel med Anna Lindh og Ericssonsjefen Carl-Henric Svanberg.

Sikkerhetsansvarlig i UD, Mikael Westerlind, understreker overfor Expressen at det ikke er uvanlig å motta den slags trusler på mail.

All post som er sendt til Anna Lindh de siste ukene tas nå hånd om av politiet.

Ba om livvakter

Ifølge Aftonbladet hadde Anna LIndh bedt om og var lovet politivakter i løpet av valgkampen. Dette ble aldri fulgt opp. Ved tre valgkampmøter skal hun ha vært utsatt for potensielt farlige episoder, som ble avverget ved rene tilfeldigheter.

Sikkerhetspolitiet får nå kritikk fra flere hold, blant annet fra medlemmer i den svenske justiskomiteen.

- Beskyttelsesklokkene burde ringt hos Säpo. Av egen erfaring ved jeg at valgkampen har vært uvanlig aggressiv og hatsk, men tydeligvis har ikke Säpo vært ute i valget, sier Ragnwi Marcelind (kd), til Svenska Dagbladet.

Majoriteten av medlemmene krever nå mer penger til Säpo og bedre livvaktbeskyttelse av ledende politikere.

- Det er åpenbart at det trengs mer ressurser. Personbeskyttelsen må forsterkes. Vi trenger flere livvakter, sier Johan Pehrson (fp), som leder komiteen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere