Baath-medlemmer fritt vilt

Foto: Ali Jasim (REUTERS)

Personer som har hatt tilknytning til Saddam Husseins regime blir likvidert på åpen gate. Politiet tør ikke gjøre noe.

22.12.03 21:34

Mandag ble læreren Dhamya Abbas skutt og såret da hun skulle følge sine to sønner til skolen.

- Jeg er offer for det nye Irak, sa hun ifølge NTB-Reuters.

- Jeg meldte meg ut av Baath-partiet for fem år siden. Men jeg er blitt truet og forfulgt. Jeg var dekket av et sjal da de skjøt meg. Nå vil jeg ta sønnene mine og forlate Irak, sa den sjiamuslimske kvinnen fra sykehussengen.

Hun hadde ennå ikke fått beskjed om at en av guttene, en niåring, ble truffet i hodet og døde av skadene.

Lovløst
Mens amerikanerne føler at de begynner å få kontroll over situasjonen i det såkalte sunni-triangelet, der Saddam hadde sin maktbase, er det ifølge NTB-Reuters tegn til mer lovløshet i de sjiamuslimske områdene sør for Bagdad.

Væpnede menn raser rundt på motorsykler i den hellige byen Najaf og likviderer personer som har hatt tilknytning til Saddam Husseins regime, opplyser politiet.

Leiemordere
Politiet i Najaf og andre sjiamuslimske byer legger åpenbart ikke altfor mye arbeid i etterforskningen av drapene, fordi de føler at de selv kan bli mål for neste væpnede aksjon.

- En hver politimann som etterforsker en slik sak, vil selv bli et mål. Vi er redde, sier en politimann i Najaf.

Pårørende av drapsofrene toner ned tilknytningen til Saddams regime, mens andre innbyggere i Najaf sier at mange av de drepte arbeidet for Saddams sikkerhetstjeneste.

Noen får drapstrusler, andre blir skutt uten forhåndsvarsel. Leiemordere blir noen ganger betalt 250 dollar (1.700 kroner) for å likvidere et tidligere medlem av Baath-partiet, sier politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag