RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Baby Born: Populær dukke full av mugg - eksperter advarer

MUGGSOPP: Dansk TV 2 har fått utført tester av baby born-dukken,som viser at den over tid utvikler soppmugg.
MUGGSOPP: Dansk TV 2 har fått utført tester av baby born-dukken,som viser at den over tid utvikler soppmugg.
Sist oppdatert:
Danske eksperter har testet dukken, og advarer mot den.

Den er svært populær, og ofte å finne også innpakket som julegave. Årsaken er kanskje ikke så rar; dukken Baby Born kan minne litt om en ekte baby, der den kan både drikke, bade, spise og tisse. På verdensbasis er den solgt i over 22 millioner eksemplarer, skriver dansk TV 2.

Vanskelig å rengjøre

Inni dukken er det noe som minner om et tarmsystem i form av plastslanger, som gjør at den kan drikke og tisse. Men dukkens «tarmer» er ikke selvrensende som på et menneske, og over tid kan det utvikle seg både mugg og gjærsopp i plastslangen og ved munnen og mellom ben.

- Det er slett ikke overraskende at dette utvikler seg, for det er organisk materiale i vann som er gromat for soppen. Og du får ikke vannet helt ut av dukken, så det gir ekstra gode vekstbetingelser, sier Elisabeth Morsing, faglig leder ved sopplaboratoriet på Teknologisk Institut til dansk TV 2.

- Problematisk

De har test dukkene, som viser at etter åtte måneder er det utviklet muggsopp i dukken. Denne dukken hadde kun blitt gitt vann og ble rengjort ofte, men ikke hver gang etter bruk.

- Det er ikke giftstoffer i denne soppen, men det er til gjengjeld en man kan utvikle allergi mot. Er man så tett på kilden som man er med denne dukken, er det problematisk, sier Birgitte Andersen, lektor ved Institut for Bioteknologi og biomedicin på Danmarks tekniske Universitet.

Det ble også funnet Chaetomium-sopp, som er mer vanlig å se på for eksempel fuktige gipsplater. Denne er giftig, og kan pustes inn, og bør fjernes fra innemiljø, råder Morsing. Hun sier også dukken er svært vanskelig å rengjøre ordentlig, ettersom man klarer jo ikke å tørke slangen.

- Jeg ville ikke gitt den til hunden min engang, sier Andersen.

Zapf Creation AG, som lager Baby Born, sier til TV 2 at de ikke vil endre dukken, men opplyse i bruksanvisningen om at det er en risiko om dukken ikke rengjøres korrekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere