*Nettavisen* Nyheter.

Baby gråt i egen begravelse

Barnet «døde» to ganger. Nå granskes sykehuset.

11.09.08 09:54

Politiet har innledet etterforskning etter at en baby begynte å gråte i kisten i sin egen begravelse.

Den lille gutten fikk hjertestans like etter fødselen på et sykehus i Canela i Sør-Brasil, og ble erklært død på sykehuset.

Men under vaken mente både foreldre og andre familiemedlemmer at de hørte guttebabyen klynke i kisten. Barnets foreldre, Jonas Misael Herold Padilha og Jéssica Velho da Silva har stått gråtende frem på brasiliansk tv og fortalt om opplevelsen, og politiet i Canela, en liten by i delstaten Rio Grande do Sul, har nå innledet etterforskning av hendelsen.

Ingen lege
Jéssica Velho da Silva ble innlagt på sykehuset med rier klokken 10.40 tirsdag i forrige uke, og barnet ble født ved 22-tiden samme kveld. I mellomtiden hadde Jéssica hatt tilsyn fra personell på fødeavdelingen ti ganger, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Barnets far bestrider imidlertid at kona fikk god nok oppfølging under fødselen, og hevder det ikke var lege på vakt på sykehuset denne dagen.

De involverte har ulike versjoner av flere ting som skjedde denne skjebnesvangre natten:

Familiemedlemmer sier de hørte barnegråt fra fødestua rett etter fødselen, men ifølge sykehuset viste ikke barnet tegn til liv og døde av hjerte- og lungesvikt. Barnet ble forsøkt gjenopplivet i en og en halv time før det ble erklært dødt.

Klynket
Under likvaken samme natt, ved 03-tiden onsdag morgen, mente flere familiemedlemmer at babyen viste tydelige livstegn. De hevder at barnet pustet og at det kom klynkende lyder fra kisten. Først antok de, som de hadde fått forklart på sykehuset, at lydene skyldtes oksygenet barnet hadde fått under gjenopplivningsforsøkene. Men ifølge lokalavisen Jornal de Canela økte de klynkende lydene i styrke, og det som lignet barnegråt kunne også høres utenfor kapellet.

En av de ansvarlige i kapellet åpnet kisten og kjente at barnet var varmt, og at det beveget både bein og armer.

Sykehuset ble varslet, og foreldrene fikk beskjed om å komme tilbake med barnet.

Babyen ankom sykehuset klokken 03.53, og det ble gjort nye opplivningsforsøk, opplyser sykehuset i en pressemelding. Sykehusets ledelse hevder også at alle prosedyrer ble fulgt.

Legen som tok imot barnet, bekreftet på dette tidspunktet at barnet var i live, men opplyste at situasjonen var svært alvorlig. Noen timer senere ble babyen erklært død for andre gang.

Gjenopplivningsforsøkene gav ikke resultater. Både fødselslege, barnelege, en sykepleier og en assistent var til stede. Både medikamenter og kuvøse var tilgjengelig for den nyfødte, opplyser direktør Erni Schaffer ved Hospital de Caridade de Canela.

Sa det var normalt
En av de ansatte i begravelsesbyrået var den første som fattet mistanke. Giovana Bohrer dos Santos sier hun så at barnet pustet på sykehuset. Hun varslet sykehusets ansatte, men fikk beskjed om at det var normalt.

Hun klarte likevel ikke å slå seg til ro med dette, og puttet derfor ikke bomull i barnets nese, noe som er vanlig. Kisten ble heller ikke forseglet.

Luís Rogério Carvalho Lima i det lokale politiet har fått tilgang til legejournalen og håper å få avklart om legene kunne ha reddet livet til den nyfødte. Babyen vil også bli obdusert, og resultatene ventes neste uke.

Familien har ikke anmeldt saken, men kommer trolig til å gjøre det. Politiet ser ikke bort ifra at feilbehandling kan ha forsårsaket dødsfallet, og valgte på eget initiativ å etterforske hendelsen.

Både foreldrene, andre familiemedlemmer, ansatte i begravelsesbyrået har allerede forklart seg om hendelsen for politiet.

Intern gransking
- Vi beklager på det dypeste det som skjedde, men til vi har alle fakta på bordet, kan ingen klandres, og hendelser som dette er ikke ukjent i legevitenskapen, sier direktør Erni Schaffer i pressemeldingen

Gjenopplivingsforsøkene og eksponeringen for hjerte- og lungemassasje, oksygen og medikamenter kan utløse reaksjoner i kroppen, også etter at døden har inntruffet.

Likevel har sykehuset oppnevnt en intern granskingskommisjon som skal gå gjennom det som skjedde.

Den avdøde guttebabyen fikk navnet Braian Velho Padilha.

Annonsebilag