*Nettavisen* Nyheter.

Bagasjerot koster milliarder

I fjor ble 42,4 millioner med bagasje borte på flyplassene.

17.04.08 14:24

(SIDE2): De fleste av disse kom sikker til rette ganske fort, men flyselskapene skal ha tapt 3,8 milliarder dollar på at bagasjen enten ble behandlet dårlig eller forsinket.

Beregninger skal ha det til at antallet bagasje som transporteres via flyplassene er oppe i 2,25 milliarder enheter, skriver TravelMole.

På «lille» Gardermoen håndterer sjauerne i snitt rundt 22 000 kofferter og annen bagasje daglig.

Mellomlanding gir rot
Av all bagasje som aldri kommer frem, er den største grunnen (49 prosent) rot ved mellomlandinger. Andre grunner er billettfeil, sikkerhetssjekk og bortkomne merkelapper.

I tillegg kan bagasjen bli stående igjen om vekten på flyet blir for høy. Rot på rullebåndene og ved inn- og utlasting kan også forekomme.

Tallene kommer fra SITA, aktøren som sporer opp bagasje for flyselskapene rundt om i hele verden. Denne rapporten skal vise hvor problemene ligger for flyselskapene og andre aktører på flyplassene.

Vil ha et system
- Over det siste året har vi igjen sett en økning i antallet bagasje som blir borte, registrerer administrerende direktør Francesco Violante.

Han etterlyser et globalt system for håndteringen av bagasje på flyplassene. På den måten kan selskapet mer direkte kanalisere sin jakt på en enkelt koffert. Mye rot ville vært unngått om man kunne følge bagasjen elektronisk på hele reisen.

Næringen jobber nå med å finne løsninger for bagasjehåndtering, og rundt 40 modeller skal være presentert. IATA, en internasjonal organisasjon for flyselskaper, påpeker at bare 2 prosent av bagasjen blir borte eller forsinket. Dette er allikevel altfor mye for næringen og problemet står høyt oppe på dagsorden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.