RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bakrus på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Forrige ukes rentejubel ble avløst av nedtur på børsene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Børsene i USA avsluttet sin beste uke på lenge fredag. Totalt steg de viktigste indeksene nesten 3 prosent, etter at den amerikanske sentralbanken tirsdag samme uke kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken starter med fall etter at investorene tok ut en del av forrige ukes gevinst. Problemene i kreditt- og boligmarkedet tynger fortsatt, i tillegg ble en mulig opptur i GM avløst av en streik i det samme selskapet, mens Microsoft og Google angivelig skal være lystne på å kjøpe opp deler av farsotten Facebook.

De amerikanske bankaksjene falt etter at det internasjonale pengefondet advarte om at den økonomiske ustabilliteten kan dra ut i tid. Citigroup Inc., Bank of America Corp. og JPMorgan Chase & Co falt alle etter at IMF meldte at kredittmarkedet kanskje ikke vil normalisere seg snart.

I forkant av at handelen kom i gang steg General Motors rundt 4 prosent i førhandelen. Den amerikanske stoltheten var ifølge Wall Street Journal i ferd med å ferdigstille sluttforhandlingene med de fagorganiserte medlemmene. Men utover dagen opplevde den største av de amerikanske bilselskapene at fagforeningsmedlemmene blir tatt ut i streik, for første gang på 37 år. Streiken kommer etter at selskapet ikke har klart å signere en ny arbeidsavtale med de fagorganiserte arbeiderne, ifølge Bloomberg.

- Vi er skuffet over UAWs beslutning om å gå til en nasjonal streik. Forhandlingene involverer komplekse, vanskelige spørsmål som vil påvirke jobbsikkerheten i vår amerikanske arbeidskraft og den langsiktige overlevelsesmuligheten til selskapet, sier talsmann for GM Dan Flores.

Skuffet var også investorene som til slutt sendte aksjen ned med rundt en halv prosent.

Sist fagforeningsmedlemmene i GM gikk ut i streik i 1970 varte den i 67 dager. Men siden den gang har ansatte på isolerte fabrikker blitt tatt ut i streik.

Ford virker imidlertid å ha finjustert motoren. Etter flere år med rusk i maskineriet ligger den nordamerikanske virksomheten an til å levere lønnsomhet i 2009. Markedet reagerte også først her positivt, men aksjen ble sendt noe ned utover dagen. .

Facebook-jakt
IT-giganten Microsoft skal etter sigende være interessert i å kjøpe seg opp i it-farsotten Facebook. Det antas at det superpopulære nettstedet minst er verdt 10 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.

Microsofts investering i Facebook skal være på opptil fem prosent av aksjene for den nette summen av mellom 300-500 millioner dollar. Investorene liker tanken om at Microsoft skal satse på Facebook og sendte aksjen opp med 1,5 prosent.

Foruten Microsoft med dets styreleder Bill gates skal også Google være interessert, som i fjor kjøpte opp YouTube for flere milliarder kroner, være interessert i å gå inn på eiersiden i Facebook.

Også Google ble løftet rundt 1,5 prosent på nyheten.

Dollarfall og oljesvekkelse
Dollaren fortsetter å svekke seg og det bidro til å tynge markedet noe. Samtidig har investorene spekulert i gull som stiger stadig høyere. Ellers på råvaremarkedet falt WTI-oljen med 1 prosent til 80,78 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Oppstart av produksjon i Mexico-golfen bidro til å sende oljen nedover.

- Prisene vil være mindre presset etter returneringen av produksjonen i golfen. Vi kommer også til å se at etterspørselen vil bli revidert nedover, som også vil presse prisene nedover, sier energianalytiker, Eric Wittenauer, ifølge Bloomberg.

Den 20. september satte denne referanseoljen en historisk toppnotering med en pris på 83,90 dollar.

Det var ellers få signaler for aksjemarkedet denne dagen, men allerede tirsdag kommer det flere viktige makrotall fra USA. Blant annet slippes sentimentsmålinger Statistikk over forbrukertilliten blir frigjort samtidig som det kommer boligtall.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,44% til 13.759,06

Nasdaq-0,12% til 2.667,95

S&P 500-0,53% til 1.517,73

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere