*Nettavisen* Nyheter.

Ban vil granske Gaza-raidet

Foto: Silvia Izquierdo (AP/Scanpix)

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha en internasjonal gransking av den dødelige bordingen av nødhjelpsskipet til Gaza.

06.06.10 10:19

Han foreslår at granskingen ledes av New Zealands statsminister Geoffry Palmer sammen med tyrkiske og israelske medlemmer.

Ikke avvist

Israel har ikke svart på forslaget, ifølge den israelske avisa Yedioth Ahronoth. Forslaget ble sendt til utenriksdepartementet i helgen, og det er ikke blitt avvist.

I løpet av helgen skal sju medlemmer av den israelske regjeringen drøfte de forskjellige alternativene for å utrede hva som skjedde da ni aktivister ble drept.

Foreløpig heller statsminister Benjamin Netanyahu til en internasjonal gransking med amerikansk deltakelse, mens utenriksminister Avigdor Lieberman vil at granskingen skal gjøres av en israelsk jurist, med utenlandske observatører.

Israel var i utgangspunktet imot internasjonal gransking, men Netanyahu mener at Israel ikke har noe å skjule, og at en internasjonal gransking vil gjøre det lettere å slå tilbake mot kritikken mot Israel.

Demonstrasjon i Israel

Tusener av israelere, både jøder og arabere, deltok lørdag i en demonstrasjon i Tel Aviv mot den israelske okkupasjonen av palestinske områder.

Demonstrasjonsmarsjen, som ble arrangert av fredsbevegelsen Peace Now, markerte 43-årsdagen for erobringen av de palestinske områdene under seksdagerskrigen i 1967.

FN: - Ulovlig blokade

En journalist melder at det trolig var 5.000 deltakere i marsjen som gikk rolig for seg.

Demonstrantene fordømte regjeringen som de sier «senker Israel i stedet for å navigere mot fred» - en henvisning til den brutale bordingen tidligere i uka av båter som fraktet humanitær hjelp til Gaza.

Utviser aktivister

De elleve aktivistene og åtte mannskapsmedlemmene på Rachel Corrie, blir deportert fra Israel allerede søndag. Dagen etter at skipet med nødhjelp til Gaza ble bordet og ført til Israel.

Utvisningen ble forsinket fordi de nektet å undertegne et dokument de ble forelagt, men siden meldte innenriksdepartementet at de har undertegnet og at de venter på fly.

Det var seks malaysiere og fem irer, blant dem fredsprisvinneren Mairead Maguire, om bord på skipet da det ble stanset av israelske marinefartøyer lørdag.

Les også:Bordet av israelske fartøyer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.