RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Baner vei til EU

Foto: Scanpix/AFP
Ett av EUs krav for å slippe Serbia inn i unionen har vært utlevering av krigsforbryterne. Nå er en av de verste arrestert.

For rundt en måned siden var det valg til nasjonalforsamling i Serbia. Hovedmotstanderne var de EU- og reformvennlige politikerne som samlet seg bak den sittende presidenten Boris Tadic og de som samlet seg bak den nasjonalistiske Tomislav Nikolic.

EU uttalte tidlig at ønsket om å bli medlem av unionen blant annet hvilte på om Serbia klarte, og ikke minst ville, finne og arrestere fire navngitte krigsforbrytere. Dette var: Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Stojan Zupljanin og Goran Hadzic.

Partiene som var for et skritt i retning Europa vant med knapp margin.

Nå kommer konsekvensene.

Til Haag
Zupljanin er allerede sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag, og nå står altså Karadzic for tur.

(Saken fortsetter under bildet)

At et eventuelt medlemskap i den europeiske union har vært med å få fortgang i arrestasjonen er det liten tvil om. Og EU signaliserer at de ser siste dagers hendelser som positive i forholdet mellom Europa og Serbia.

- Arrestasjonen av den ettersøkte Radovan Karadzic er et viktig skritt i Serbias tilnærming til EU, sier det finske medlemmet av EU-kommisjonen Olli Rehn i en uttalelse som er gjengitt i den serbiske avisen Vecerne Novosti.

Han sier videre at arrestasjonen av den tidligere presidenten i utbryterrepublikken Republika Srpska i Bosnia kan være en nøkkelhendelse i arbeidet med å sikre EU-medlemskap for Serbia.

Også den franske presidenten Nikolas Sarkozy har også sagt at arrestasjonen viser serbernes vilje til å nærme seg Europa.

Flere igjen
Spørsmålet er bare om arrestasjonen av Karadzic er nok. Den som, sammen med Karadzic, er medansvarlig for de forferdeligste overgrepene den serbiske krigsmaskinen gjorde under borgerkrigen i Bosnia og Kroatia i første halvdel av 1990-tallet er fortsatt på frifot.

Den tidligere generalen og øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren, Ratko Mladic, er ennå ikke fanget og utlevert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere