RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Banket mødre mens barna så på

Sist oppdatert:
Mødrene ble bedt om å sette fra seg barna i et hjørne før de ble utsatt for flere timer med politivold.

De seks mødrene var blant 160 mennesker som forsøkte å holde en demonstrasjon i Zimbabwes hovedstad Harare onsdag. De ble pågrepet av opprørspoliti utenfor hovedkvarteret til National Constitutional Assembly, som er en organisasjon som kjemper for en ny grunnlovsreform i landet.

Kvinnene ble fraktet til hovedpolitistasjonen i Harare. Der ble de bedt om å sette ned barna i et hjørne, og legge seg ned på gulvet hvor det allerede lå flere voksne demonstranter.

Slått med gummibatonger
De neste fire-fem timene ble kvinnene og de andre voksne slått med lange gummibatonger mens barna var vitne til hele opptrinnet. Vitner forteller at barna skrek av redsel.

- Halvparten av oss var menn og halvparten av oss var kvinner. Det var seks kvinner med barn, og det var bestemødre, sier en 35 år gammel kvinne, som ligger på sykehuset etter skadene hun fikk påført, til The Times.

- Vi ble tvunget til å legge oss ned på magen i rader på fem eller ti. Alle ble slått, forteller hun til avisen.

Slått uavbrutt i flere timer
- Fra cirka kl. 18.00 til 23.00 slo de oss, uavbrutt, mens de gikk opp og ned radene, en etter en. Da en gruppe med politifolk ble slitne, var det en ny gruppe som overtok.

Videre forteller kvinnen at politifolkene trampet på dem med de tunge politistøvlene.

- De anklaget oss for å ønske at landet skulle bli rekolonisert av Bush og Blair, sier hun.

Slo baby med batong
En av de andre kvinnene som ble fraktet ned til politistasjonen hadde ikke vært med på selve demonstrasjonen. Likevel ble hun pågrepet av politiet. Hun hadde babyen sin på ryggen i en slags taske. Babyen ble truffet av gummibatongen da politiet slo kvinnen over ryggen under pågripelsen. Både hun og babyen ligger på sykehuset med alvorlige skader.

- Dette er så perverst at jeg får lyst til å spy, sier legen som behandler barnet og moren.

Sykehuset melder om at ofrene hadde til sammen mer enn 30 brudd på hode, armer, hender, bein og ribbein.

«Fikk som fortjent»
Onsdagens hendelse er den verste episoden av politivold i Zimbabwe. Men i mars tidligere i år inntraff en lignende episode hvor opposisjonslederen Morgan Tsvangirai og tretti demonstranter ble mishandlet av politiet i to og en halv time. Dette resulterte i internasjonalt sinne. President Robert Mugabe svarte på kritikken med å si at ofrene «fikk som fortjent».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere