Bare døde igjen i ruinene

Det finnes ikke lenger håp om å finne overlevende i ruinene etter jordskjelvet i Bam. De norske redningsmannskapene blir likevel i Iran.

28.12.03 18:21

Den norske redningsgruppen som kom til Bam i Iran søndag morgen er blir værende, selv om lokale myndigheter har sagt at det ikke er behov for flere redningsarbeidere.

Gruppen skal nå opprette et lokalt hovedkvarter i Bam og forberede seg på å arbeide der i dagene som kommer, opplyser Rolf Bakken, nestleder i Norsar, ifølge NTB. Norsar består av Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Norsk Luftambulanse

Iranske myndigheter sier at rundt 1000 mennesker har blitt reddet ut av ruinene i Bam etter jordskjelvet fredag. De fleste takket være redningshunder som har lett gjennom ruinene. Men nå mener myndighetene at alt håp er ute. FN har opplyst at letingen etter overlevende avsluttes søndag.

Vil hjelpe
- Vi fikk en konkret forespørsel om å stille med redningshunder for å søke etter overlevende, men vi har kompetanse til å hjelpe med andre ting og håper at det vil være videre bruk for det norske teamet, sier politisk rådgiver David Hanssen (KrF) i Utenriksdepartementet til NTB.

Selv om det ikke lenger er så stort behov for redningsarbeidere, har området stort behov for nødhjelp i området.

- Det er behov for telt, store lagerhaller, medisiner, matlagingsutstyr og ovner. I tillegg trenger befolkningen ris, olje, mel og økonomisk bistand til gjenoppbygning, sier Jan Egeland, leder av FNs humanitære samordningsorganisasjon (OCHA), til NTB.

Vil du hjelpe Røde Kors å hjelpe jordskjelvofrene?

Ring 820 43 010 (kr. 100,-)

Eller gi ditt bidrag til konto 10 (8200.06.08331)

For mer informasjon om aksjonen se: www.redcross.no

15.000 begravet
- 15.000 omkomne er allerede begravet, sa innenriksminister Abdolvahed Mussavi Lari til den statlige fjernsynskanalen lørdag ifølge AFP. Samtidig fortalte han at 20.000 mennesker er bekreftet omkommet.

70 prosent av byen med sine 100.000 innbyggere er ødelagt. Myndighetene tror at mellom 65 og 70 prosent av innbyggerne der døde eller skadde. Ennå finnes det hele bydeler som ikke er gjennomgått av letemannskapene.

29 hjelpearbeidere reiste lørdag fra Norge for å bistå i redningsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen. I overkant av 50 timer etter at jordskjelvet rystet byen Bam og områdene rundt, tror ikke myndighetene at det lenger er håp om å å finne overlevende. Dermed er det heller ikke bruk for nordmennene og deres hunder.

Små luftlommer
En av de som leter gjennom ruinene i Bam, er finske Ari Vakkilainen fra Finn Rescues. Han er brannmester og har lang erfaring med redningsarbeid. Etter 50 timer trodde at at det fremdeles var en liten sjanse for å finne overlevende.

- På grunn av bygningenes konstruksjon tror jeg ikke det er mange overlevende igjen i ruinene. Bygningsmaterialet er sammenpresset jord. Dette blir til sand og jord når bygningene kollapser. Dermed skapes svært få luftlommer som man kan overleve i, sa han til AFP.

Trenger hunder
- Selv med en god luftlomme er 72 timer det absolutte lengste en person overleve i ruinene. Dermed har vi 20 timer på oss til å finne eventuelle overlevende, sa han.

I det enorme området jobbet det søndag morgen bare 30 hunder i ruinene. Ni norske hunder og deres hundeførere skulle delta i det enorme arbeidet med å gå gjennom ruinene etter jordskjelvet.

Har ikke oversikt
Myndighetene anslår at mellom 65 og 70 prosent av Bams befolkning er skadd eller døde. Å anslå dødstall har man foreløpig sluttet med fordi man ikke har oversikt.

- Virkeligheten er at vi ikke kan gi ordentlige tall. Vi har funnet døde i ruinene, men det er hele bydeler vi ennå ikke har gjennomgått, sier innenriksminister Abdolvahed Mussavi Lari.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.