Bare relativt trofast

Et av det 20. århundres mest fremragende geni, Albert Einstein, var også damenes mann, som hadde flere affærer gjennom sine to ekteskap.

16.09.05 03:38

Einstein er mest kjent for relativitetsteorien, men en utstilling som skal markere ”Einstein Year”, avslører andre sider ved den tyskfødte vitenskapsmannen. Han var aktet av ledende vitenskapsmenn og folket for sitt intellekt, og elsket av barn over hele verden. Og ikke minst var Einstein damenes mann.

- Lidenskapelig
- Han var en lidenskapelig og veldig sammensatt mann, fascinerende full av motsetninger. Han elsket begge sine koner, men søkte aktivt utenomekteskapelige affærer. Og han var etterspurt av kvinnene, sier Hanoch Gutfreund, Einstein-spesialist ved det Hebraiske Universitetet i Jerusalem, til nyhetsbyrået Reuters.

Han satte pris på alle brevene han fikk fra andres barn, men hadde lite kontakt med sine tre egne barn, som han fikk sammen med sin første kone, Mileva Maric. Ingen vet om han noensinne så sin datter Lieserl. Ekteskapet med Maric var imot hans dominerende mors ønsker om en serbisk - og ikke jødisk - svigerdatter. Paret fikk to sønner, Hans Albert og Eduard. Men ekteskapet skrantet, og Maric og de to sønnene forlot Einstein.

Bitter skilsmisse
- Det var en lidenskapelig affære i utgangspunktet, men surnet ganske raskt. Skilsmissen var svært bitter, sier Gutfreund videre.

Før skilsmissen var et faktum, hadde Einstein flere affærer, og innledet et forhold til sin kusine Elsa. Einstein og Elsa giftet seg rett etter skilsmissen med Maric i 1919 - året relativitetsteorien ble bevist. Elsa matchet ikke geniet intellektuelt, men hun sørget for et komfortabelt hjem, og det er ingen tvil om at hun elsket ham, ifølge Gutfreund.

Dette stoppet imidlertid ikke Einstein fra en rekke forhold til andre kvinner, før Elsa døde i 1936. Maric døde i 1948, mens sønnen Eduard, som også var schizofren, døde i et sanatorium i 1965. Hans Albert døde i 1973. Einstein ble 76 år gammel, og døde i Princeton i 1955.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.