RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn begår grovere overgrep

Sist oppdatert:
Barn står bak stadig grovere seksuelle overgrep mot andre barn.

I USA har domstolene registrert at tallet på overgrepssaker med unge lovbrytere har steget dramatisk de siste 20 årene. Tall som nyhetsbyrået Associated Press har sett på, viser at tallet på slike saker har steget med hele 40 prosent i denne perioden.

Flere slike saker har fått oppmerksomhet i amerikanske medier i det siste.

I januar ble to 13 år gamle gutter i Omaha i Nebraska tiltalt for å ha filmet overgrep mot to fem år gamle jenter og en tre år gammel gutt.

En 8-åring i Buffalo i New York ble beskyldt for å ha forgrepet seg på en seksåring etter å ha sett en voldtektsscene fra et fengsel i en ulovlig film.

I 1985 ble det rapportert 24.100 saker i USA der barn og unge under 18 år ble tiltalt for ulike seksuelle overgrep. I 2004 var tallet steget til 33.800 saker.

I tillegg blir overgrepene stadig styggere og mer voldelige.

Seksualisert samfunn
Psykologer mener fokuset på sex og vold i samfunnet er årsaken. Mange av de unge overgriperne har selv vært utsatt for overgrep i barndommen. Det anslås at 40 til 80 prosent av barna som begår overgrep, selv har vært utsatt for lignende forbrytelser. 42 prosent har vært eksponert for hardporno.

Andre mener at forekomsten ikke har økt så voldsomt, men at det er oppmerksomheten om det og rapporteringsrutinene som har blitt bedre.

- Jeg tror ikke det er riktig å si at vi har skoler fulle av seksuelle rovdyr, men vi ser mer av det og stadig mer aggressive handlinger, sier Scott Poland, som tidligere var president i en organisasjon for psykologer ansatt i det amerikanske skolevesenet.

- Hvordan kjenner barna i det hele tatt til dette? Det gjennomsyrer samfunnet vårt, sier han.

- Underrapportering
Den anerkjente psykologen Robert Prentky mener statistikken er misvisende.

- Det er ikke flere barn, det er flere lover. Vi har veldig strenge lover med strenge sanksjoner mot ungdomskriminelle, sier han. Prentky regnes for å være blant dem som vet mest om seksuelle overgripere i USA, og brukes ofte som ekspert på området.

Sharon Araji har skrevet bok om det følsomme temaet. Hun tror tallet på barn som forgriper seg på barn er høyere enn statistikken viser.

Bare 28 prosent av de seksuelle overgrepene som skjer, meldes til politiet, ifølge en undersøkelse fra 1999. Incest mellom søsken er blant sakene som er kraftigst underrapportert, sier Araji.

Tallet på behandlingstilbud for seksuelt aggressive barn helt ned i femårsalderen har også skutt i været. I 1986 fantes det 346 slike tilbud, i 2002 var tallet steget til 937. Antallet behandlingstilbud til barn under 12 år har også steget fra null til 410 i samme periode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere