Barn døde på vei til ferie

- Sklien ved nødutgangen ville ikke løse seg ut, men jeg hoppet likevel, forteller en av de 55 overlevende etter flyulykken i Russland. Minst 122 er funnet døde, blant dem barn som skulle på badeferie.

10.07.06 03:05

En svikt i det hydrauliske bremsesystemet kan ha vært årsaken til at det russiske passasjerflyet skled av rullebanen mens det var i ferd med å lande ved Irkutsk i Sibir.

Minst 122 personer omkom i flyulykken, som fant sted rundt klokka 1 (norsk tid) natt til søndag. 55 personer er på sykehus.

- Informasjonen vi er i besittelse av, viser at det oppsto en svikt i bremsesystemet da flyet skrudde på reverstrekkraften etter landing. Svikten førte til at andre mekanismer i systemet brøt sammen, sier et medlem av flyhavarikommisjonen som ble opprettet etter styrten, melder Reuters.

Skulle på badeferie
Det var totalt 204 personer om bord I flyet, inkludert 14 barn under tretten år som skulle på badeferie ved denpopulære Baikalsjøen. 12 personer er fortsatt savnet, sier en talsmann fra nødhjelpsdepartementet.

Klappet etter landingen
Overlevende fortalte den Russiske nyhetskanalen at passasjerene hadde klappet etter en myk landing etter flyturen fra Moskva som hadde tatt hele natten. Men flyet bremset ikke ned, og krasjet inn i en betongvegg og så inn i en garasje.

- Jeg så at det kom røyk ut av flyet. Skadde og brente mennesker tok seg ut. Så begynte kabinen å brenne, sier øyevitnet Michail Jegerjov til den russiske fjernsynskanalen.

- Det var forferdelig. Jeg så brennende folk. De brant, sier Margarita Svetlova, som overlevde flyulykken.

- Jeg mistet sannsynlig bevissheten for et øyeblikk. ¿..Jeg løste opp flybeltet. Jeg løp og begynte å rope og banne, letende etter en utgang¿..Sklia på nødutgangen ville ikke løse seg ut, men jeg hoppet likevel. Jeg var heldig og skadet benet litt, sier hun.

Reddet ti stykker
Den eneste flyvertinnen som overlevde åpnet en nødutgang og lyktes å få ut ti personer.

President Vladimir Putin har sagt at det vil bli en nasjonal sørgedag mandag 10. juli.

Det er ikke første gang at Irkutsk rammet av tragiske flyulykker. 4. juli 2001 krasjet en Tupolev i Irkutsk etter en eksplosjon om bord. 145 personer omkom. Noen år tidligere, den 7. desember 1997 mistet en forsvarsfly kontrollen og krasjet i området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.