*Nettavisen* Nyheter.

Barn ofret til krigsgud

Foto: (AP/Scanpix)

For rundt 550 år siden ble dette barnet ofret til krigsguden Huitzilopochtli i en grusom seremoni. Forskerne prøver å finne ut hvorfor og hvordan.

Ved Templo Mayor i Mexico City har arkeologer gjort et oppsiktsvekkende funn. De har avdekket levningene av et lite barn som er ofret til en aztekisk krigsgud. Denne guddommeligheten ble vanligvis bare æret med hjertene og hodene til voksne krigere.

Det har ikke vært funnet beskrivelser av slike barneofringer til Huitzilopchtli tidligere i spanske nedtegninger etter erobringen i 1521.

- Dette barnet er unikt fordi det er det første barnet som er dedikert til Huitzilopchtli, sier arkeolog Ximena Chavez, til AP.

Funnet som ble annonsert fredag er også spesielt fordi barnet ble funnet helt, sammen med fløyter, halskjeder, ankelkjeder av skjell og kobberbjeller. Slike detaljer er vanligvis forbeholdt æresbegravelser.

Menneskene aztekerne ofret skal ofte ha blitt halshugget eller fått hjertet revet ut. Chavez og hennes kolleger jobber nå med å slå fast kjønn og alder på barnet og hva den nøyaktige dødsårsaken er.

Begravd i tempel
Det de foreløpig vet er at barnet ble tatt av dage rundt 1450 i en grusom seremoni. Seremonien var begynnelsen på byggingen av en ny del av et av Mexico Citys viktigste templer. Aztekerne bygget på sine templer regelmessig omtrent hvert 52. år.

Under seremonien holdt prester fast barnet i en sittestilling, med beina framover, mens arbeidere pakket sand og leire rundt kroppen. Kroppen ble deretter skjult av en ny tempeltrapp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Funnet ble gjort ved en tilfeldighet i juni, da det ble gravd en prøvegrøft ved enden av tempelet nær et krysningspunkt i den gamle byen Tenochtitlan. Rundt en meter under overflaten fant de først hodeskallen, og siden resten av kroppen.

Barnedrapet må sees på i sammenheng med aztekernes tro, understreker Chavez.

- De mente at menneskeofring var livgivende, sier hun og forteller at slike ofringer kunne bringe sårt treng regn, bedre avling eller nytt liv til samfunnet.

Håper på bedre kunnskap
Mange forskere har ment at spanjolene overdrev sine beretninger om blodige ofringer blant aztekerne, for å rettferdiggjøre sine egne massakrer. En spansk kilde forteller for eksempel om at 80.400 mennesker ble ofret i løpet av få dager ved innvielsen av et tempel i 1487. Men utgravninger har sjelden funnet bevis for mer enn rundt et dusin ofre på et sted.

Nå mener forskerne at Mexico trenger konkrete fysiske bevis på det som skjedde i landet før Hernan Cortez erobret det.

- Vi finner ting her som forfatterne av de tidligste beskrivelsene ikke nevner, muligens fordi de skrev om ting de ikke selv bevitnet, sier Chavez.

Hun håper at utgravningene ved Templo Mayor kan avskjøre flere detaljer om menneskeofringene.

- Enkelte hevder at ofringene ikke fant sted, mens andre mener at de ble gjort på en stor skala. Vi håper å endre oppfatningen av ofringene og gjøre kunnskapen om dem mer presis, sier Chavez.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag