RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn til salgs

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Babyer er millionindustri. Ingen vet om solgte barn kan ha endt opp i Norge.

En julikveld i 2004 ble livet til Xu Mohu forandret for alltid. Datteren Fei Mei, på bare 16 måneder, ble båret i armene til sin åtte år gamle kusine i hjembyen Dongguan sør i Kina. Plutselig hoppet en fremmed mann ut av en bil og rev til seg Fei Mei. Bilen forsvant i høy fart.

- Vi lette overalt, på alle gatehjørner. Vi trodde kanskje han ikke ville like at hun var jente, og at han ville legge henne fra seg, sa Xu til The Washington Post to år etter.

Tusenvis av barn kidnappes
Saken er på ingen måte enestående i Kina. I februar ble en kvinne og hennes svigerdatter arrestert for å ha kjøpt hver sin baby for omtrent 3000 kroner sør i landet. Planen var å selge dem for 4000 kroner hver til et rikt par i Nord-Kina, som ikke kunne få barn.

For bare to uker siden ble fem babyer funnet i baksetet av en stjålet bil i Kina. Kinesisk politi har fortsatt ikke funnet foreldrene til barna, men antar at de er kidnappet eller kjøpt.

Tyveri, kjøp og salg av babyer skjer altfor ofte i Kina. Babyer blir stjålet eller kjøpt fra fattige familier og solgt til familier som ønsker seg et barn til, en tjener eller en framtidig kone til sønnene sine. Ifølge kinesisk politi blir flere tusen kvinner og barn kidnappet hvert år, melder AFP.

Til adopsjon?
Samtidig er Kina det enkeltlandet der flest nordmenn adopterer barn fra. I 2005 var 330 av 890 adoptivbarn fra Kina, ifølge SSB. Kan noen av de kjøpte eller stjålne barna ende opp på barnehjem for å bli adoptert bort til vestlige familier?

- Dette er et kjempeviktig spørsmål i forhold til adopsjon. Vi har gode kontakter i alle land vi samarbeider med, og baserer mye av jobben vår på folk vi kjenner. Internasjonal adopsjon er et lite miljø, og vi får informasjon via både formelle og uformelle kanaler, sier leder for administrasjonen i Adopsjonsforum, Fredrik Nordby.

- Kan barn som er kjøpt og betalt ha kommet til norske familier?

- Så vidt vi kan dømme, skal det ikke forekomme, sier Nordby. Han understreker at det er strenge avtaler som regulerer adopsjon, og at norske myndigheter bruker mye tid på å inngå disse avtalene med hvert enkelt land.

Adopsjonsforum er Norges største formidler av utenlandsadopsjoner, og har holdt på med adopsjon i over 30 år.

- Selger barn
I forrige uke gikk FN ut og ba Guatemala slutte å adoptere bort barn til utlandet. Grunnen var mistanke om at barn selges til adopsjon, spesielt til USA. Privatpraktiserende advokater skal kreve store summer fra vordende adoptivforeldre for å gi de biologiske foreldrene økonomiske incentiver til å adoptere bort.

I fjor ble 5000 barn adoptert til utlandet fra Guatemala, mens tilsvarende tall for nabolandene var omtrent 100.

- I Guatemala blir barn solgt til adopsjon, sier Rosa Maria Ortiz, spesialrapportør for Guatemala i FNs komité for barns rettigheter, til Reuters.

- Utrygge på Guatemala
Norge har i dag ingen formidling av adoptivbarn fra Guatemala. Adopsjonsforum hadde en avtale med landet for noen år siden, men den er nå avsluttet fra norsk side.

- Vi var utrygge på systemet i Guatemala. Det var store muligheter for at noen kunne gå uhederlig til verks den ene eller den andre veien, på grunn av for dårlig lovgivning. Derfor valgte vi for noen år tilbake å avslutte samarbeidet, sier Fredrik Nordby.

Pris: 7000 dollar
For en uke siden ble Danmark rystet av en tv-dokumentar der det kom fram at indiske barn kan ha vært ofre for menneskehandel og kidnappinger. Danmarks familie- og forbruksminister Carina Christensen stoppet adopsjon fra India etter dokumentaren, der journalistene under dekke av å være adoptivforeldre fikk tilbud om å kjøpe et barn for 7000 dollar.

Ingen av de norske adopsjonsorganisasjonene har kontakt med barnehjemmene som har havnet i søkelyset i India.

I Dongguan ser fortsatt Xu Mohu etter datteren Fei Mei.

- Vi tenker på henne hele tiden. Men vi får antagelig aldri se henne igjen, sier Xu til The Washington Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere