Gå til sidens hovedinnhold

- Barna er borte

I katastrofeområdene i Pakistan er lyden av barna borte. - Vi frykter at dødsraten er forferdelig høy, sier Plans Mia Haglund Helaas.

Ifølge pakistanske myndigheter er inntil 70 prosent av skolene i jordskjelvområdet ødelagt. Ved en ungdomsskole i byen Ghari Habibullah i nordvest-Pakistan er 550 av barna funnet omkommet.

Samtidig er det få voksne som leter i ruinene. Det kan tyde på at mange av foreldrene også er døde, sier landkoordinator Mia Haglund Helaas i Plan Norge.

Overveldende
I byene Balakot og Muzafarrabad er 70-80 prosent av bygningsmassen ødelagt. Seksjonsleder Arne Sæveraas i Kirkens Nødhjelp var onsdag på vei tilbake til Islamabad etter et besøk i Balakot.

- Situasjonen er overveldende og veldig kritisk. Familiene har ikke nok mat, og folk er redde. Hjelpen er ennå ikke kommet. De voksne takler dette på en bedre måte enn barna, sier han til TV 2 Nettavisen.

I mangel på innsats fra myndighetene, har mange innbyggere tatt saken i sine egne hender.

- Jeg er imponert over innsatsen fra naboer og nærmiljøet. Hadde det ikke vært for dem, hadde mange tusen flere omkommet, sier Arne Sæveraas.

Forurenset
En representant fra Flyktningehjelpen som besøkte Balakot tirsdag, rapporterte at inntil halvparten av befolkningen kan ha omkommet i skjelvet. Byen hadde 60-70.000 innbyggere før skjelvet inntraff lørdag.

Nabobyen Muzafarrabad, som lå like ved sentrum av jordskjelvet, er like hardt rammet. De overlevende er i stor fare for å bli rammet av sykdommer etter at kloakk har rent ut i drikkevannet.

- Helsestellet har brutt helt sammen. Malaria, mageinfeksjoner og vannbårne sykdommer har allerede spredt seg til de verst rammede delene av byen, sier helsesjefen i provinsen, Khawaja Shabir, ifølge BBC.

Tatt av ras
Et intenst regnvær ispedd hagl har gjort redningsarbeidet enda vanskeligere. I den indiske delen av Kashmir omkom seks soldater da de ble tatt av et jordskred i Kupwara, melder Reuters.

Ifølge pakistanske myndigheter er 23.000 innbyggere døde i den pakistanske delen av Kashmir, men tapstallet fryktes å bli mye høyere. I den indiske delen av Kashmir er vel 1300 mennesker bekreftet omkommet.

Utilgjengelig
Store deler av katastrofeområdet fortsatt utilgjengelig.

- Innbyggerne i de mange isolerte landsbyene her er fortvilet over at høyprofilerte områder som Balakot får mesteparten av oppmerksomheten, hjelpen og materialene, mens de selv er plassert på sidelinjen, sier Mia Haglund Helaas.

Ifølge FN trengs rundt to milliarder kroner for å hjelpe de rundt 2,5 millioner husløse i jordskjelvområdene.

Luftbro
Norske hjelpeorganisasjoner har så langt samlet inn nærmere åtte millioner kroner til jordskjelvofrene. Av dette er rundt sju millioner kommet inn til Norges Røde Kors.

Røde Kors sender også et feltsykehus og oppblåsbare lagerhaller til Pakistan. Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne vil sende tepper, mat, kjøkkenutstyr og annen nødhjelp.

Norsk UD har bevilget 300 millioner kroner ekstra til nødhjelpsarbeid i Pakistan, Mellom-Amerika og andre katastrofeområder. Forsvarsdepartementet gir 3 millioner kroner til opprettelsen av en luftbro til Islamabad i regi av Nato.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken