Gå til sidens hovedinnhold

Barna er klar for vulkanutbrudd

Barna i Alaska har tatt på seg maske og venter på neste utbrudd.

Karen Timmers og barna Kaila og Johann har tatt på seg støvmasken. Veien til skolen er ikke lenger dekket av is. Nå ligger den grå asken fra Mount Redoubt strødd over tettstedet. Talkeetna i Alaska. Johann har astma og kan få alvorlige pusteproblemer av asken. Myndighetene frykter også at asken kan ødelegge vannet, maskiner, og gjøre kommunikasjon farligere fordi sikten blir ødelagt.

Venter på mer
I flere måneder har vulkanen ulmet og buldret. Natt til søndag lokal tid fikk den sine første utbrudd og sendte aske 1500 meter opp i lufta. Hvert utbrudd varte mellom 10 og 20 minutter.

- Vi skal være lykkelig over at vi ikke måker aske i Anchorage i dag. Hvis Redoubt får et nytt utbrudd kan vindretningen være annerledes, sier geofysiker John Power til Reuters.

Nå venter lokalbefolkningen i Alaska på at det virkelig skal smelle. Da vulkanen hadde sitt siste utbrudd i 1989/1990 gikk det fire måneder med mindre utbrudd før det smalt. Deretter fulgte flere større utbrudd over en periode på nærmere fem måneder. Det første smellet førte nesten til at et KLM passasjerfly gikk i bakken.

Hindret flyginger
- Vi forventer at mønsteret for utbruddene vil være like de i 1989 og -90, og at aktiviteten vil fortsette langs disse linjene i flere uker eller måneder, sier USAs innenriksminister Ken Salazar til Reuters.

Alaska Air Group har avlyst 19 flyginger inn og ut av byen Anchorage på grunn av vulkanfaren. Drift River oljeterminal, som ligger ved foten av Mount Redoubt, har midlertidig innstilt ned driften.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer