RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnedødsfall utløste blodbad

Sist oppdatert:
Minst ti personer er drept og 250 såret i sammenstøt mellom etniske albanere og serbere i byen Mitrovica i Kosovo. Også norske KFOR-styrker var involvert i væpnet kamp.

Sju av de drepte er albanere og to er serbere, ifølge medier i Beograd. En fransk soldat omkom etter skadene han pådro seg onsdag ettermiddag, opplyste en FN-talsmann.

Blant de sårede er ytterligere ti franske soldater som deltar i Natos internasjonale fredsstyrker KFOR, melder Reuters.

Portforbud

Onsdag kveld innførte FN portforbud i Kosovo.

- Portforbudet i Kosovska Mitrovica begynner klokken 19, og alle som blir funnet på gaten etter det tidspunktet blir arrestert, sa talsmann for FN-politiet Derek Chappell til nyhetsbyrået AFP.

Sammenstøtene mellom etniske albanere og serbere er de verste på over fire år i FN-kontrollerte Kosovo, som formelt er en del av Serbia og Montenegro.

En Nato-talsmann sa onsdag ettermiddag at KFOR er i ferd med å sende inn forsterkninger til landsbyen Mitrovica, der volden herjer verst.

Norsk beredskap

- Disse forsterkningene består av franske soldater siden Mitrovica er en del av den sonen Franskmennene er satt til å passe på. Den norske KFOR-styrken er satt i beredskap syd i Pristina, opplyser presse- og informasjonsoffiser oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til TV 2 Nettavisen.

Nato-styrken i Kosovo består av totalt 527 nordmenn, hvorav knapt 300 mann tilhører den operative enheten.

- Disse er nå satt inn for å hindre at de pågående demonstrasjonene i Pristina sprer seg og forhindre konfrontasjoner mellom albanske og serbiske grupperinger. Det er dette som er styrkens hovedoppgave, det er dette de er trent for, sier Idsøe.

Drepte en person

Til NRK sa oberst Nils Hanheide onsdag kveld at de norske soldatene også hadde deltatt i kamphandlinger i Pristina.

Troppen åpnet ild da en gruppe forsøkte å bryte seg gjennom stillingen ved å kjøre en bil rett inn i linjen av norske soldater.

Bilens sjåfør ble skutt og drept, sier Hanheide.

To barn druknet
Mange av de etniske albanerne i Mitrovica er rasende etter at to albanske barn druknet tidligere i uken. En utbredt oppfatning er at barna ble jaget av serbere før de døde.

Folk sto på hver sin side av elva Ibar mens de skjøt på hverandre med Kalasjnikov-rifler og revolvere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sammenstøtene skal ha startet etter at to etnisk albanske ungdommer druknet da de falt gjennom isen i en elv, mens de flyktet fra rasende serbere.

Brukte håndgranater

FN-politiet i byen skjøt med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over en gruppe rasende albanere. Ifølge radiostasjonen B92 har også NATO-styrker vært involvert i noen av sammenstøtene, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det også ha vært sammenstøter i en landsby utenfor Pristina. Flere hundre rasende albanere skal ha forsøkt å ta seg frem gjennom NATO-sperringene for å gå til den serbiske landsbyen Caglavica.

Ifølge AP skal det ha blitt brukt håndgranater i sammenstøtet. Det er ikke meldt om skadde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere