Lørdag viste BBC en dokumentar om norsk barnevern. Her tar den britiske allmennkringkasteren opp det de mener er problemer med barnevernet her til lands.

– Det startet med nysgjerrighet om hvorfor det er mer internasjonal oppmerksomhet om norske barnevernssaker enn tilsvarende i andre land. Svaret virker å være at interessegrupper rundt saker i Norge gjør mer ut av seg. Det ser ikke ut til å være så store forskjeller på barnevernet i Norge og andre land, sier BBC-reporter Tim Whewell til Dagbladet.

Reporteren står bak en ny dokumentar som ble vist på BBC lørdag kveld. Det er også laget både en skriftlig versjon og en radioversjonav dokumentaren.

Psykiater dømt til fengsel

Her tar Whewell blant annet opp saken hvor en norsk psykiater med barnevernssaker som spesialitet i april i år ble dømt til 22 måneders fengsel i tingretten for nedlasting og deling av overgrepsbilder og barneporno.

Han har også intervjuet flere navngitte foreldre, som hevder de har blitt utsatt for urimelige og ødeleggende vurderinger av denne psykiateren spesielt og barnevernet generelt.

Les også: Barn sendes på «koranskoler» i Somalia: - For dårlig disiplin i norske skoler

Dokumentaren har fått navnet «Norway's Silent Scandal». Ifølge Dagbladet er tittelen utledet av at Barne- og likestillingsdepartementet ikke vil kommentere saken overfor BBC.

Departementet skriver til Dagbladet at reporteren blant annet ønsket å intervjue barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) om psykiateren.

Les også: Barnevernet får medhold i 86 prosent av sakene

Store forskjeller i kommunene

«Etter en telefonsamtale med journalisten der både dommen mot psykiateren og asylsak i Polen ble nevnt som saker han ønsket å omtale, svarte vi at vi ikke kunne kommentere dette, og at vi ikke hadde mulighet til å gi intervju i denne gangen.», skriver departementets kommunikasjonsavdeling.

I hele landet er 9157 barn under barnevernets omsorg, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Forskjellene er store fra kommune til kommune. Småkommuner i Nordland, Trøndelag og Finnmark topper lista med høyest andel barn på omsorgstiltak, viste Nettavisens oversikt i april.

Vil snakke med Norge om barnevern

En oversikt fra Statistisk sentralbyrå fra juli, viste at over 15.000 personer som fikk hjelp fra barnevernet i 2017 var enten innvandrere eller hadde innvandrerbakgrunn.

Flere norsksomaliske foreldre sender barna sine til utlandet like før eller rett etter et vedtak fra barnevernet, viser en rapport fra Politidirektoratet, som ble omtalt i februar i år.

Les: Kraftig refs i rapport etter barnevernsavsløring

Ifølge Aftenposten bekreftet Politidirektoratet i en hemmeligstemplet rapport at somaliske barn og ungdommer er blitt sendt til såkalte koranskoler i afrikanske land i saker der barnevernet har vært involvert.

I 2016 omtalte Dagbladet at en rekke land hadde kontaktet norske myndigheter for å diskutere barnevernet etter flere omdiskuterte saker der foreldre er fratatt barna sine.

Ifølge avisen hadde Litauen, Latvia, Polen, Tsjekkia, Romania, Nigeria, Russland, Ukraina, Iran, Brasil, Thailand, Egypt og India tatt kontakt med daværende Barne- og familiedepartementet (BLF) for å diskutere barnevernet.