RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barrikaderer seg i spøkelsesby

Foto: Scanpix/REUTERS/Rick Wilking
Sist oppdatert:
New Orleans ligner en spøkelseby, men Kjetil Ruud og kona lar seg ikke skremme, og barrikaderer seg inne i sjømannskirken før orkanen Ivan slipper løs kjempekreftene.

Stemningen i byen langs Mississippi-elven er spent, og allerede i går stengte de fleste butikkene. Selv om det ikke er evakueringsplikt, har 1,2 millioner mennesker forlatt byen.

- De som er igjen her, er stort sett de som ikke har bil eller noe sted å dra. Det er stille i byen nå, sier Kjetil Ruud. Han jobber som vaktmester i den norske sjømannskirken i byen.

Følg Ivans ferd mot fastlandet her (ekstern lenke)

Onsdag jobbet han og kona Trine-Lise Ruud på spreng med å sikre kirken mot orkanen Ivan.

- Her jobber vi så svetten renner, forteller vaktmesteren på telefon til TV 2 Nettavisen onsdag ettermiddag norsk tid.

Proviant
Sammen med kona, som også er husmor i kirken, planlegger han å bli i den orkantruete byen.

- Vi har sikret vinduer og dører, og jobber nå med å bolte fast løse gjenstander utenfor kirken, forteller Ruud.

Han frykter ikke stormen, og forteller at det ifølge de siste prognosene bare er ytterkanten av «Ivan» som kommer til å treffe New Orleans. Orkanens øye vil trolig treffe byen Mobile i Alabama.

- Vi har rikelig med vann og mat, og vi har gasskomfyr og grill. Huset her har to etasjer så vi kan flytte opp i andre dersom det skulle flomme vann inn. For å være sikre på å kunne følge nyhetene, har vi kjøpt inn batterier til radioen, forteller han.

Ikke redd
Den norske presten i New Orleans har sammen med familien søkt tilflukt i sjømannskirken i Houston. Her befinner det seg også rundt 15 andre nordmenn som har flyktet fra orkanen.


Ruud og kona frykter ikke «Ivan», men tror det kan bli noen ukomfortable dager i etterkant av stormen dersom ødeleggelsene blir store:

- Vi er ikke redde, og føler oss trygge i kirken. Men med strømbrudd og store oversvømmelser blir det muligens noen tøffe dager etter flommen, sier han.

Stormen er ventet å nå New Orleans natt til torsdag norsk tid.

Ivan er den kraftigste orkanen som har rammet New Orleans-området siden 1915, melder NTB.

Evakuert fra Mobile
Også fem norske jenter som studerer ved University of Mobile i Alabama, har flyktet fra Ivan. Sammen med hundretusenvis av andre innbyggere forlot de byen i går.

Sunniva Håland (20), Line Larsen (26), Hege Aske (25), Linn Aske (25) og Nina Marie Wathne (27) er nå i trygghet like utenfor Houston i Texas.

Jentene som spiller på universitetets damefotballlag, har sammen med fem lagvenninner søkt tilhold hos en av de amerikanske jentenes foreldre.

- Stemningen i Mobile var nervøs da vi dro. Det er evakueringsplikt, men noen har likevel trosset påbudet og blir i byen, forteller Nina Marie Wathne til TV 2 Nettavisen.

Det er ventet at Ivan som etter prognosene treffer Mobile torsdag, vil gjøre store ødeleggelser i byen.

- Vi pakket tingene våre i sekker før vi dro, men vet ikke om de er der når vi kommer hjem igjen. Vi bor i øverste etasje i studentboligen, og det er fare for at taket der kan blåse av, forteller Wathne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere