Batman beleiret Buckingham

Foto: Scanpix/REUTERS/Russell Boyce

En selverklært superpappa iført Batman-kostyme inntok mandag fasaden på Buckingham Palace i London, og truet med å bli der i flere dager. Se bilder og web-TV.

13.09.04 21:39

Jason Hatch (33) klarte å komme seg forbi de bevæpnede vaktene ved det britiske palasset og demonstrerte i fem timer på Buckingham Palaces fasade på vegne av gruppen Fathers 4 Justice (fedre for rettferdighet). Det uttalte gruppen selv til Sky News mandag ettermiddag.

Banner
«Superfedre fra Fathers 4 Justice» sto det på et banner Hatch rullet ut der han sto på gesimsen til høyre for hovedbalkongen på forsiden av palasset.

«Vi slåss for din rett til barna dine» het det i underteksten på banneret.

Hatch skal ha hatt nok forsyninger til å beleire dronningboligen i flere dager, men gav seg etter fem timer. Han ble sakte senket ned i en heiskurv sammen med to politimenn.

Foto: Scanpix

Kunne blitt skutt
For politiet er stuntet en pinlig affære. Scotland Yard sa i en pressemelding mandag at politisjefen i London, sir John Stevens, har bedt om å få en rapport om hva som skjedde tirsdag morgen.

Ifølge Stevens ville mannen sannsynligvis blitt skutt dersom han hadde båret en pistol eller bombe, heter det videre i pressemeldingen.

Tony Blair
Ifølge BBC Online sier Hatch selv at aksjonen er satt i gang for å sette søkelys på at en annen av gruppens medlemmer, Patrick Davis, mandag måtte møte i retten. Davis er tiltalt for å ha kastet lilla pulver på statsminister Tony Blair inne i Underhuset i mai.

Fathers 4 Justice består av fedre som har begrenset eller ikke noe samvær med sine egne barn. De føler de har blitt behandlet urettferdig av domstolene.

- Utrolig lett
Dave Pyke, kledd ut som Batmans medhjelper Robin, sa til fjernsynskanalen at det var utrolig lett for aksjonistene å komme seg inn på palassområdet.

- Vi brukte en stige til å komme oss opp på toppen av en palassbygning bare ni meter fra veien. Eneste sikkerhetsanordning var et 1,2 meter høyt gjerde, sier han.

De to superheltene entret palasset klokken kvart på to mandag, lokal tid.

Pyke kom ned på bakken igjen etter at politiet siktet på ham med pistol. Da hadde Hatch allerede kommet seg over gjerdet. Derfra klatret han videre langs en vegg og kom seg til stigen nær hovedbalkongen.

Tony Blair
- Det er en mann der, men dette er en politisak, sa en talskvinne for Buckingham Palace til Sky News tidligere mandag.

- Jeg er ikke sikker på hvor han er, men jeg han høre ham rope, legger hun til.

Dronning Elizabeth II oppholder seg ikke i palasset, hun er på sommerferie i Skottland.

«Fathers 4 Justice» har fått stor oppmerksomhet for tidligere stunt. Lørdag klatret David Chick opp til toppen av pariserhjulet London Eye kledd som Spiderman. Han ble arrestert etter at han frivillig kom ned igjen, opplyste Scotland Yard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag