RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beate Zschäpe dømt for ti nynazistdrap


Beate Zschäpe sammen med forsvarerne Hermann Borchert (til venstre) og Mathias Grasel i retten tidligere denne måneden. Foto: Peter Kneffel / AP / NTB scanpix
Beate Zschäpe sammen med forsvarerne Hermann Borchert (til venstre) og Mathias Grasel i retten tidligere denne måneden. Foto: Peter Kneffel / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Tyske Beate Zschäpe anker livstidsdommen hun onsdag fikk for ti rasistisk motiverte drap etter en fem år lang rettssak mot nynazistiske NSU.

Hovedtiltalte Zschäpe antas å være det eneste gjenlevende medlemmet av nynazistcellen NSU (Nasjonalsosialistisk undergrunn). 43-åringen var tiltalt for en lang rekke rasistisk motiverte drap og angrep i Tyskland mellom 2000 og 2007.

Åtte tyrkiskfødte innvandrere, én greker og en tysk politikvinne ble skutt og drept.

Zschäpes advokat Wolfgang Heer sier at det ikke er tilstrekkelig bevist at hun er skyldig, og at dommen derfor blir anket til den føderale ankedomstolen i Karlsruhe.

En av de fire andre tiltalte i München, Ralf Wohlleben, er dømt til ti års fengsel for medvirkning ved å ha skaffet til veie et av våpnene som ble brukt til drapene.

Ungdomsstraff

En tredje medtiltalt fikk tre års fengsel for å ha vært medlem av en nynazistisk organisasjon, mens den fjerde fikk to og et halvt år for det samme. Femtemann, som var mindreårig da drapene ble begått, fikk tre års ungdomsstraff.

Politiet mener NSUs to mannlige medlemmer, Zschäpes ekskjærester Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, utførte drapene før de tilsynelatende tok sine egne liv etter et mislykket bankran i 2011.

Påtalemyndigheten mener likevel at Zschäpe er fullt ut medskyldig til de ti drapene og la ned påstand om livstid i fengsel. Det innebærer 15 år bak murene, med mulighet for forlengelse dersom domfelte anses å utgjøre en trussel for samfunnet.

«Uskyldig tilskuer»

Det finnes ingen beviser som knytter Zschäpe til åstedene. Men hun var et aktiv NSU-medlem som hjalp de to mennene med å planlegge drapene, samt to bombeangrep, og hun håndterte cellens finanser, ifølge påtalemyndigheten.

De tre, som alle var fra den østtyske byen Jena, bodde sammen i mange år som en nynazistisk undergrunnscelle, men Zschäpe hevder selv hun var en uskyldig tilskuer. Hun påstår også at hun tar avstand fra høyreekstremisme.

Selv om hun nektet for å ha kjent til drapene på forhånd, har hun tilstått at hun visste om og ga sitt samtykke til vennenes bankran. Etter at mennene døde, satte hun fyr på den siste leiligheten som NSU-trioen bodde i, og sendte en video til mediene der NSU påtok seg ansvaret for drapene.

Politiet skjønte sent

De fleste av ofrene var kjøpmenn med innvandrergrunn, og drapene ble begått i en rekke forskjellige byer fra Hamburg og Rostock i nord til München i sør.

Det tok lang tid før det gikk opp for tysk politi at drapene ikke var interne oppgjør mellom innvandrerbander eller familier, men at de hang sammen og at de var relatert til høyreekstremisme.

At politiet først mistenkte ofrenes egne familier og omgivelser, sies å ha bidratt sterkt til at innvandrere i Tyskland tapte tillit til politiet og det tyske rettssystemet.

Høyreekstremisme feid under teppet

Det tyrkiske samfunn og Sentralrådet for muslimer har begge kritisert rettsprosessen. De mener det er fokusert for mye på de tre i NSU, og at andre nazigruppers medvirkning og berøringspunkter mellom etterretningsapparatet og høyreekstremisme er feid under teppet.

Lederen for en parlamentarisk undersøkelseskommisjon, Uli Grötsch, mener at et bredt nettverk av nynazister hadde støttet opp under trioen. Det er også kommet fram at elementer i sikkerhetsapparatet med kontakter til nynazistene bidro til nettverket.

Under prosessen kom det blant annet fram at en politiinformant i NSU var til stede ved et av drapene, angivelig uten verken å ha hørt eller sett noen ting.

Amnesty mener det nå etter dommen er på tide at det undersøkes om rasistiske holdninger i politiet hindret at etterforskningen av NSU kom i gang tidligere, slik at NSU-trioen kunne jobbe i fred i ti år med sine drap og bankran.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere