Gå til sidens hovedinnhold

Begraver sine døde

Minst 75 døde i Kirgisistan-opprøret – usikkerhet om amerikansk flybase.

Fredag samlet en folkegruppe på cirka 1000 mennesker seg i sentrum av hovedstaden Bishkek i Kirgisistan for å sørge over de drepte i opprøret. Minst 75 er drept, skriver Reuters.

Se bilder fra opprøret:Her gjennomfører de statskupp

Natt til fredag sloss borgerverngrupper med plyndrere for å skape ro i byen. Opprøret har tvunget president Kurmanbek Bakiyev til å søke tilflukt sør i landet, men han nekter å gå av.

– Vil aldri tilgi
– Bakiyev må stilles for retten og henrettes for disse forbrytelsene. Vi vil aldri tilgi ham. Dette er vår revolusjon, sa en gråtende Fatima Imanaliyeva til nyhetsbyrået.

To av hennes venner ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot opprørerne.

– Russiskstøttet
Roza Otunbayeva (59), en karrierediplomat og parlamentsmedlem for det opposisjonelle sosialdemokratiske partiet i landet, leder den midlertidige regjeringen som har overtatt styringen i landet.

Hun sa på en pressekonferanse at avsettingen av Bakiyev var støttet av russiske myndigheter og fredag ble det rapporter at en delegasjon fra opposisjonen dro til Moskva for samtaler.

Otunbayeva varslet også at perioden amerikanske styrker får bruke en flybase i landet kan bli forkortet.

Vital flybase
CNN skriver at flybasen Manas Transit Center er vital for USAs militære operasjon i Afghanistan. 50.000 mannskaper reiser via basen hver eneste måned.

Flybasen regnes som sentral for Kirgisistans økonomi. USA gir landet om lag 180 millioner dollar i nødhjelp årlig – og dette knyttes til lånet av flybasen, selv om det ikke betales noen leie for den. Videre kjøper amerikanske fly drivstoff for cirka 160 millioner dollar i året i landet.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin