*Nettavisen* Nyheter.

Begrenset konkurranse om Irak-kontrakter

Foto: (AP)

President Bush og den amerikanske regjeringen lover fri konkurranse om kontrakter i Irak - men bare for USA, Irak og landene som deltok i krigen.

Den amerikanske regjeringen lovet onsdag åpen og rettferdig konkurranse om minst 25 nye Irak-kontrakter verdt opptil 125 milliarder kroner. Men bare selskaper fra USA, Irak og land som deltok i krigen for å felle Saddam Hussein får delta i budrunden, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fremskritt
Selv om bare seierherrene får delta, er dette et fremskritt i forhold til tidligere tildelinger av kontrakter. Til nå har bare amerikanske selskaper fått store kontrakter i Irak, noen av dem ble utdelt allerede før krigen startet. Og prosessen frem mot utdelingen har vært hemmelig.

David Nash, pensjonert admiral og nåværende leder av det såkalte Program Management Office i Irak, sa under en pressekonferanse arrangert av Pentagon onsdag, at konkukrransen i neste runde skal være fri og åpen, og at utenlandske selskaper får delta.

2000 prosjekter
- Vi vil ha maksimal gjennomsiktighet fra begynnelse til slutt, erklærte han.

Ifølge Nash vil over 2000 prosjekter legges ut på anbud 5. desember. Prosjektene, som varierer fra reparasjon av elektrisitetsnett til bygging av politistasjoner og fengsler, betales med penger bevilget av Kongressen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.