RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beholder makten i Syria for enhver pris

STEMTE: Bilder fra TV-kanalen Al-Mayadeen viser Bashar al al-Assad (t.h.) og kona Asmaa i et stemmelokale i Maliki i Damaskus tidligere i dag.
STEMTE: Bilder fra TV-kanalen Al-Mayadeen viser Bashar al al-Assad (t.h.) og kona Asmaa i et stemmelokale i Maliki i Damaskus tidligere i dag. Foto: Dsk (AFP/Al-MAYADEEN TV/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Syrias omstridte presidentvalg startet etter planen tirsdag morgen. Ingen tror noe annet enn at Bashar al-Assad får en ny sjuårsperiode.

Valget holdes mens Syria er midt inne i en borgerkrig som har tatt livet av mer enn 160.000 personer de siste tre årene. Den av mange forhatte lederen stiller mot to mer eller mindre ukjente motkandidater i valget, som kalles en farse av opposisjonen og vestlige politikere.

Presidentvalget avholdes i områder regimet kontrollerer, og mer enn 15 millioner syrere kan delta. Assad overtok makten etter sin far for 14 år siden, og har tidligere blitt «valgt» til president i folkeavstemninger, der han har sikret seg nesten 100 prosent av stemmene.

Det er første gang siden 1950-tallet at syriske velgere har mer enn en presidentkandidat å stemme på, noe som har fått enkelte til å fremstille valget som et første skritt mot demokrati.

Men regimet har samtidig vedtatt en ny valglov som effektivt hindrer eksil-opposisjonen i å stille med noen kandidat.

Tidligere minister

De to motkandidatene er Hassan al-Nouri, forretningsmann og tidligere minister i Assads regjering, og Maher Hajjar, en lokalpolitiker fra Aleppo med uklar bakgrunn.

– Hele prosessen har bare ett formål, og det er å vise omverdenen at Assad gir blaffen i deres fordømmelser. Han kommer til å beholde makten i Syria for enhver pris, uansett hvor mye blod det koster, sier eksil-syreren Qais Fares til Dagens Nyheter. Han jobbet tidligere som journalist i Damaskus, men høsten 2012 flyktet til Sverige.

Ifølge Fares risikerer hans far å miste jobben hvis han ikke stemmer på Assad. Han er sterkt kritisk til at svenske myndigheter lot den syriske ambassaden i Stockholm avholde presidentvalg for eksil-syrere i forrige uke. I Frankrike og Tyskland sa myndighetene nei.

Fakta: Borgerkrigen i Syria

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Over 160.000 mennesker skal være drept og ni millioner drevet på flukt siden opposisjonen grep til våpen i Syria våren 2011.

* En rekke opprørsgrupper kjemper nå mot regjeringsstyrkene i landet, flere av dem med bånd til terrornettverket al-Qaida.

* Opprørsgruppene får støtte fra ulike land, blant dem Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.

* President Bashar al-Assad støttes av blant andre Russland og Iran. (©NTB)


Syrias informasjonsminister Omran Zoabi har på forhånd spådd et stort frammøte, noe han mener vil måtte tolkes som «et politisk budskap».

Selvsikker Assad

Valget blir holdt mens Assad-regimet er mer selvsikkert enn på lenge. For få uker siden tok regjeringsstyrker tilbake kontrollen over den sentrale byen Homs, som lenge var et symbolsk sentrum for opprøret mot Assad.

Regimet har også intensivert angrepene mot opprørskontrollerte områder i storbyen Aleppo.

Eksperter ser imidlertid ingen utsikter til at krigen vil ta slutt med det første. Syria er nå splittet opp i en rekke områder med ulike lokale ledere som enten støttes av opprørere eller styrker som er lojale mot Assad.

Flere steder skal Iran ha vært involvert i å bygge opp lokale sjiamuslimske militser, som støtter Assad-regimet, mens andre områder har vært utsatt for kamper mellom ulike opprørsgrupper.

Frustrasjon

Kunngjøringen om å holde presidentvalg kom i april og skapte stor frustrasjon i både FN og vestlige land.

– Det er helt uforståelig at president Assad i det hele tatt har tatt initiativ til noe sånt, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NTB nylig. Han omtaler valget som groteskt.

Regimets beslutning om å holde valg var en viktig årsak til at Lakhdar Brahimi bestemte seg for å gå av som Syria-utsending for FN og Den arabiske liga. Han ledet tidligere i år to forhandlingsrunder mellom regimet og eksil-opposisjonen, og ønsket å få i stand en tredje, selv om de to første fremsto som resultatløse.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere