Gå til sidens hovedinnhold

Beinhard maktkamp i EU

EU-landene er enig om en grunnlov, men beinhard maktkamp mellom stormaktene hindret enighet om ny president for EU-kommisjonen. Mandag gjenopptas jakten på en ny EU-sjef.

Kampen mellom den franske presidenten Jacques Chirac og den britiske statsministeren Tony Blair truet med å overskygge EU-toppmøtets grunnlovssuksess.

Blair ble mektig provosert over at Frankrike alt før forhandlingene startet utelukket at en britisk kandidat egnet seg som ny EU-sjef.

Chirac fastslo nemlig at den nye presidenten for EU-kommisjonen må komme fra et land som er fullt integrert i EU, også i euro- og Schengen-samarbeidet.

Dermed utelukket han ikke bare kandidater fra Storbritannia, men også Sverige, Danmark, Irland og alle de ti nye medlemslandene.

Blair anklaget Chirac for å valse over alle andre.

- Vi opererer i et EU med 25 medlemmer, ikke seks eller to eller ett, sa en Blair-talsmann.

Kongen på haugen
Britene blokkerte på sin side kandidaturet til favoritten Guy Verhofstadt, som hadde Frankrike og Tysklands støtte. De hevdet at den belgiske statsministeren er for integrasjonsivrig og USA-kritisk.

Striden mellom Chirac og Blair handler ikke bare om hvem som skal etterfølge Romano Prodi som president i EU-kommisjonen. Den handler om hvem som skal være sjefen i det nye, utvidede EU.

Chirac frykter at EU-utvidelsen skal svekke Frankrikes politiske og kulturelle innflytelse og redusere tempoet i EUs integrasjonsprosess.

Blair håper på sin side at ti nye medlemsland skal føre til raskere økonomisk liberalisering og større gjennomslag for et pro-amerikansk og engelsktalende Europa.

Gir ikke opp
Den irske EU-formannen Bertie Ahern har ikke gitt opp. Han sa etter toppmøtet at han vil prøve å finne en EU-president før han gir fra seg formannsklubba til Nederland 1. juli.

Mens både Verhofstadt og Patten har kastet inn håndkleet, svirrer ryktene i Brussel stadig sterkere om to andre navn: Den franske utenriksministeren Michel Barnier og den portugisiske statsministeren Jose Manuel Durao Barroso.

Konservative Durao Barroso kommer fra et lite EU-land som er fullt integrert i EU-samarbeidet. Han vil ha støtte fra den største gruppen i EU-parlamentet, EPP. Men han kan møte motstand på grunn av sin støtte til angrepet på Irak.

Solana «katastrofe»
Barnier gjorde en god figur i sin tidligere jobb i EU-kommisjonen, men det vil være overraskende om Storbritannia vil godta en franskmann, særlig etter helgens krangel.

Lørdag gjentok den tidligere finske statsministeren Paavo Lipponen sin interesse for jobben. Men Lipponens problem er at han er sosialdemokrat. EPP forlanger en konservativ etterfølger til sosialdemokraten Prodi.

Det samme partiproblemet har EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana, som søndag sa at ikke ville si nei om han ble tilbudt jobben. Solana, som tippes som EUs første utenriksminister, har dessuten rykte på seg for å være en "katastrofe som administrator", ifølge en nordisk EU-diplomat.

Spås nederlag
EU-ledere hyllet EUs første grunnlov som "et stort fremskritt for Europa" etter å ha funnet et kompromiss under toppmøtet sent fredag kveld.

Spørsmålet er om europeere flest er enig når konstitusjonen legges ut til folkeavstemning i en rekke EU-land.

Grunnloven må godkjennes av alle 25 medlemsland. Mange stater skal ha folkeavstemning, blant annet Storbritannia.

Meningsmålinger i flere britiske søndagsaviser spår at statsminister Tony Blair kommer til å lide et sviende nederlag.

Ifølge en måling foretatt av instituttet YouGov for avisen The Sunday Times sier 49 prosent av de spurte at de vil stemme mot grunnloven, mens bare 23 prosent vil stemme for konstitusjonen.

Den samme avisen gjengir også en måling foretatt av instituttet ICM for den britiske kampanjen Stem nei. I denne målingen sier 57 prosent nei og bare 28 prosent ja til grunnloven.

(NTB)

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday