Gå til sidens hovedinnhold

Beirut-protester stoppet Solheim

Utviklingsminister Erik Solheim og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen måtte tirsdag avlyse et besøk til Beirut på grunn av demonstrasjonene i byen. Se video.

Se TV 2 Nyhetskanalen gratis her

Tusenvis av demonstranter blokkerte tidlig tirsdag den eneste veien til flyplassen i hovedstaden Beirut ved å sette fyr på gummidekk og andre gjenstander, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Flere flyselskaper har innstilt flygninger til Beirut på grunn av demonstrasjonene.

Utviklingsminister Erik Solheim og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen skulle etter planen ha kommet til Beirut tirsdag morgen, og reist videre med helikopter til Unifil-hovedkvarteret i Sør-Libanon. Protestene ved flyplassen har foreløpig stoppet turen.

TV 2 Sumo:Måtte lande i Kypros

- Slik situasjonen er nå, har det ingen hensikt å reise til Beirut. mest sannsynlig drar Solheim tilbake til Norge, sier informasjonsråder Wera Hellstrøm i UD til Nettavisen.

- Foreløpig er det grun til å håpe og tro at det ikke blir noen voldsutvikling. Men det er klart at slike demonstrasjoner alltid kan komme ut av kontroll. Da er situasjonen farlig, sier Erik Solheim til TV 2 Nyhetskanalen.

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen skulle til Israel etter besøket i Libanon.

- Hun reiser videre til Israel. Spørsmålet er når vi reiser dit, sier politiske rådgiver Ragnhild Mathisen til Nettavisen.

- Kuppforsøk


Opposisjonen i Libanon med Hizbollah i spissen har oppfordret til generalstreik i landet tirsdag i et forsøk på å styrte regjeringen i landet.

Flere veier i sentrum av byen og i de sjiadominerte bydelene sør i byen skal også ha blitt sperret av.

Statsminister Fouad Siniora har ikke vært villig til å etterkomme krav om nyvalg og en mer samlende regjering, og bedt folket ignorere streikeoppfordringen.

- Det er et kuppførsøk dersom dem onstrantene blokkerer flyplassen, sier statsministerens talsmann Aref Alabed til Nettavisen.

- Vi er ekstremt skuffet over nyheten om streiken. Opposisjonen sender en dårlig beskjed til det internasjonale givermøtet i Paris, fortsetter han.

Hizbollah
Han understreker at oppsisionen har rett til å demonstrere fredelig, men ikke å ramme folks dagligliv.

- I dag bruker Hizbollah sin makt til å presse regjeringen. Men dagens regjering er kommet til makten gjennom demokratiske prosesser. Regjeringen kommer ikke til å gå av dersom nasjonalforsamling ikke ber om det,sier Aref til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Siden desember i fjør har opposisjonen i Libanon øker presset for å styrte statsminister Fouad Al-Siniora og hans regjering. Flere tusen libanesere demonstrerer foran statsminister regjeringbyggning. Samtdig har regjeringen utplassert rundt 25.000 soldater i gatene.

Nyvalg

- Vi kommer å ha en fredelig streik i offentlig sektor, blant annet i industri, sykehuset, butikker og skoler, sier det kristne parlamentsmedlemmet Salim Aoun til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Han hevder at den politiske krisen bare kan løses ved nyvalg i landet.

- Dette er en god anledning for å straffe politikere som har styrt Libanon i det siste 30 årene. Derfor bør ikke det internasjonale giverlands som møtes i Paris 25. januar gi penger til en korrupt regjering som ikke representerer libaneserne, og som bruker pengene til egen interesser, sier han.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året