*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret for atomreaktor

Foto: KIM KYUNG-HOON (Reuters)

Ødeleggelsene etter jordskjelvet i Japan har skapt alvorlige problemer for et av verdens største atomkraftverk.

13.03.11 21:31

Bellonas atomekspert Nils Bøhmer sier til Nettavisen at situasjonen er kritisk.

Statens strålevern, som lørdag kalte inn kriseutvalget for atomberedskap, betegner situasjonen som alvorlig og uavklart.

«Dersom det blir et stort, ukontrollert radioaktivt utslipp fra en eller flere reaktorer vil dette kunne få alvorlige konsekvenser i berørte områder i Japan. På grunn av avstanden vil et utslipp ikke føre til nedfall som gir helsekonsekvenser i Norge», skriver Statens strålevern på sine nettsider.

Kan få nedsmelting
Eksperter tør ikke utelukke en nedsmelting av den ene reaktoren ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi, melder det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ved 09-tiden norsk tid kom meldingen om en eksplosjon ved Fukushima-kraftverket.

Evakueringssonen rundt anlegget er utvidet og innbyggere i regionen har fått beskjed om å holde seg innendørs, skru av ventilasjonsanlegg og ikke drikke vann fra krana.

Se video av eksplosjonen på BBC her

Den siste meldingen fra japanske myndigheter er at det ikke skal være noen alvorlig skade på selve reaktorkapselen og dermed ikke fare for større utslipp.

Hva som forårsaket eksplosjonen er ikke kjent, men det spekuleres i at den kan ha blitt forårsaket av hydrogengass.

Høye nivåer av radioaktivitet
Før eksplosjonen ble det målt høye nivåer av radioaktiv stråling nær anlegget. Ifølge myndighetene i Fukushima-distriktet tilsvarer en times eksponering for disse nivåene det tillatte nivået en person kan utsettes for i løpet av et år. Nivået er dobbelt så høyt som grensen for når kraftverkseierne må varsle myndighetene, melder det japanske kringkastingsselskapet NHK.

Eksplosjonen skjedde på eller ved reaktor nummer 1 på Fukushima-anlegget. Dette er den ene av de to reaktorene man allerede hadde problemer med. Det kom hvit røyk fra anlegget etter eksplosjonen, melder Jiji Press. Taket på reaktoren kollapset. Fire personer ble brakt til sykehus etter eksplosjonen, opplyser selskapet som driver atomkraftverket, Tepco.

Det er ikke opplyst noe om tilstanden til de skadde, melder Reuters.

Fukushima-anlegget, som ligger 240 kilometer nord for hovedstaden Tokyo, er et tvillinganlegg som består av i alt ti reaktorer. Dette er et av verdens største atomkraftverk, og atomfysiker og Bellona-leder Nils Bøhmer betegner situasjonen som kritisk.

- Situasjonen er kritisk
Lørdag morgen norsk tid - før eksplosjonen - kom meldingen om at de radioaktive stoffene jod og cesium var målt ved den ødelagte reaktoren.

- Dette er radioaktive stoffer som er inne i brenselet, og det at dette blir målt utenfor anlegget kan være en indikasjon på at nedsmeltingen har begynt, sier atomfysiker Nils Bøhmer, daglig leder i miljøstiftelsen Bellona, til Nettavisen.

Han betegner situasjonen som kritisk.

Kjølesystemet sviktet
Problemene oppsto da strømtilførselen til anlegget forsvant etter jordskjelvet, og det tok flere timer før et nødstrømsanlegg var på plass og virket.

- Strømmen er avgjørende for å holde pumpene til kjølesystemet i gang. Man pumper demineralisert vann inn i anlegget, forklarer Bøhmer.

Fordi kjølesystemet på kjernekraftverket har sviktet, øker trykket og radioaktiviteten inne i reaktoren. Det ble sluppet ut damp fra anlegget for å holde trykket nede.

51.000 evakuert
Skadene på kjernekraftverket etter jordskjelvet fredag er bekymringsfulle, innrømmer en talsmann for det japanske atomsikkerhetsrådet, Ryohei Shiomi, ifølge AP.

Shiomi sier det er lite trolig at en nedsmelting vil påvirke noen utenfor en radius av ti kilometer fra atomanlegget. De fleste av de 51.000 innbyggerne som bor i området er allerede evakuert.

Bøhmer sier til Nettavisen at dette trolig er en riktig vurdering, men at det forutsetter at det ikke oppstår brann.

Det var sent fredag kveld norsk tid det ble meldt om økt radioaktiv stråling og økt press inne i den ødelagte reaktoren.

Megajordskjelvet som rammet utenfor Honshu på østkysten av Japan like før klokka 07 norsk tid fredag førte til store ødeleggelser og utløste en tsunami som skylte inn over store deler av østkysten. Biler, båter og bygninger ble skylt vekk. Flere steder raste branner.

Frykter flere enn 1000 døde

Dødstallene etter jordskjelvet og tsunamien fortsetter å stige.

En talsmann for regjeringen, Yukio Edano, sier antallet omkomne kan passere 1000.

Lørdag ved 11-tiden norsk tid melder det statlige kringkastingsselskapet NHK at 451 personer er bekreftet døde og at ytterligere 200 er antatt omkommet.

I tillegg kommer flere enn 750 savnede i flere distrikter på Japans østkyst.

Kyodo News skriver at politiet nå oppgir at 564 personer er omkommet.

NHK hadde lørdag denne oversikten over drepte og savnede:

I Sendai by i Miyagi-distriktet ble det funnet 200 til 300 omkomne, som ennå ikke er identifisert. I dette området flommet tsunamibølgen ti kilometer inn fra kysten. 81 personer er så langt bekreftet omkommet i dette distriktet.

I Iwate-distrikter er 215 personer bekreftet omkommet. Politiet der sier at flere enn 214 er savnet i kystområdene.

I Fukushima-distriktet er det meldt om 117 omkomne og flere enn 503 savnede.

I Yamagate-distriktet døde en kvinne lørdag av skadene hun pådro seg i skjelvet.

I HachinoheI i Aomori-distriktet ble en person funnet omkommet i en bil. Det antas at bilen ble tatt av tsunamibølgen.

I Hakodate i Hokkaido ble en mann funnet omkommet i en oversvømt leilighet.

Minst 34 personer er bekreftet omkommet i Tokyo og Tokyos nabodistrikter. Blant disse er fire personer som ble drept da deler av en bygning raste sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag