Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret for «diktatur»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre må ta opp den bekymringsfulle situasjonen i Hviterussland med den russiske utenriksministeren når de møtes i morgen.

Det krever Venstres medlem i Utenrikskomiteen, Anne Margrethe Larsen. I en pressemelding begrunner Larsen kravet med at russiske myndigheter hittil har holdt en beskyttende hånd over Europas siste diktatur.

I Hviterussland har man få muligheter til å uttrykke opposisjon mot regimet uten trusler om represalier. KGB eksisterer i samme form og funksjon som i det tidligere Sovjetunionen.

Alvorlig bekymret
- Venstre krever at Gahr Støre gir klart uttrykk overfor den russiske utenriksministeren at vi er alvorlig bekymret for menneskerettighetssituasjonen og den manglende demokratiske utviklingen i Hviterussland foran valget nå i mars, sier Larsen.

I 1994 ble Alexander Lukashenko valgt til president etter landets første presidentvalg siden Sovjetunionens kollaps. Han snudde i løpet av kort tid de politiske og økonomiske reformene som hadde blitt innført i løpet av de to årene.

«Europas siste diktatur»
Siden valget har presidenten holdt et stramt grep om makten i det som i dag betegnes som Europas siste diktatur. Lukasjenko har ikke bare stoppet organisasjons- og forsamlingsfriheten, han har også strammet inn ytringsfriheten, arrestert journalister og stengt aviser.

I oktober 2005 mistet hviterusserne sin siste uavhengige avis, Narodna Vola. Det finnes ingen opposisjonell radio- eller tv-stasjon. Internett og satelitt-tv har relativt liten utbredelse.

Dermed er det vanskelig for opposisjonen å komme til orde før presidentvalget 19. mars.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken