RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for Kadeers helse

Sist oppdatert:
- Vi er bekymret for Rebiya Kadeers helse, sier styreleder for Raftostiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård.

Torsdag ble den kinesiske menneskettighetsaktivisten Rebiya Kadeer tildelt årets Raftopris. Kadeer kommer fra det undertrykte Uigur-folket i Xinjian-provinsen.

-- Vi håper gjennom prisen å skape en internasjonal oppmerksomhet rundt det som foregår i Xinjiang, sier styreleder i Raftostiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård, til TV 2 Nettavisen.

- Dette er en pris til alle uigurer som bruker sin rett til å kreve religionsfrihet og likebehandling. Kadeer er det mest kjente symbolet, fortsetter han.

Hjertesyk
Han er svært bekymret for Kadeer, som sitter fengslet under dårlige forhold. Den 58 år gamle tibarnsmoren har en hjertelidelse og har mistet vekt.

-Vi har snakket med folk rundt henne. Vi er ikke trygge på at hun får skikkelig behandling, sier Lynngård.

Hemmelig rettssak
Kadeer ble i mars 2000 dømt for separatisme og for å ha gitt opplysninger videre til utlendinger. Lynngård mener Kareed må løslates og få en ny og åpen rettssak.

- Dommen bør oppheves. Hun bør få en rettferdig rettssak hvor hun får sjansen til å forsvare seg, mener Arne Liljedahl Lynngård.

Glad
Rebiya Kadeer vet trolig ennå ikke at hun har fått prisen. Familien hennes får besøke henne en gang i måneden. Raftostiftelsen har vært i kontakt med datteren Akida, som bor sammen med faren utenfor Washington D.C. i USA. Faren måtte flykte fra Kina i 1996.

Faren og datteren vil motta prisen på vegne av mora under utdelingen i november.

–Kinesiske myndigheter kommer til å bli opprørt over at mamma får denne prisen. De ønsker ikke uighurenes situasjon satt på dagsordenen, sa Akida da Rafto-stiftelsen informerte henne om pristildelingen, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere