*Nettavisen* Nyheter.

Beleiret i 10 timer

Demonstrantene nekter å gi seg, og situasjonen er «meget spent». To av de seks skadde nordmenn er nå evakuert.

07.02.06 19:12

Etter nærmere 10 timer er situasjonen for Isaf-soldatene i Meymaneh i Afghanistan fortsatt uavklart. Situasjonen i militærleiren er meget spent, meldte Forsvaret ved 17-tiden.

Til sammen er seks nordmenn skadd i kampene, som brøt ut ved 06.30-tida lokal tid tirsdag (10.00 norsk tid).

Forsvaret meldte tirsdag morgen to norske soldater var skadd i kampene med demonstrantene som forsøkte å ta seg inn på ISaf-basen i byen. To finner ble også skadd. Senere kom melding om at ytterligere tre nordmenn var skadd. Ved 16.30-tida ble det klart at ytterligere en nordmann er skadd. I tillegg er to finner skadd.

Dermed har demonstrasjonen ved basen utviklet seg til en ren beleiring. TIl sammen 33 norske soldater og en politimann oppholder seg i basen. I tillegg er det vel 20 andre soldater i leiren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2 Nettavisen)

-Forsterkningsstyrkene er på plass. Vi håper at det har roet seg litt ned. Men det har jeg ikke fått bekreftet, sier pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Splinter
Samtlige av de skadde skal være rammet av stein eller splinter fra håndgranater. Ingen av soldatene har fått alvorlige skader.

-To er evakuert til Mazar-e-Sharif. De har lettere skader. Det er ikke snakk om videre evakuering derfra, sier Øverli.

Alle seks nordmennene har vært i kontakt med sine pårørende.

F-16
Isaf-hovedkvarteret i Kabul sendte to nederlandske F-16-fly til Maymane på formiddagen. Flyene avfyrte varselskudd over demonstrantene. To amerikanske A-10-fly fra Operasjon Enduring Freedom fløy også over området.

HTML EMBED

Ved 14-tida norsk tid fikk soldatene forsterkninger fra britiske styrker. Da hadde demonstrantene brutt seg gjennom porten i leiren. Samtidig inntok en gruppe et nabohus, der de kastet granater og skjøt med håndvåpen mot Isaf-soldatene.

Ved 18-tida norsk tid var det fortsatt ikke klart om Isaf-styrkene hadde fått kontroll over nabohuset.

Christian Øverli kan ikke si om det kan bli aktuelt å sende flere forsterkninger til Maymane.

- Det er en Nato-operasjon, og styres fra Isaf-hovedkvarteret i Kabul. Det er de som gjør de løpnede vurderingene, sier han.

Fire demonstranter skal være drept og 18 skadd i sammenstøtene, som ble utløst av protestene mot trykkingen av Muhammed-karikaturene i flere europeiske aviser. Tirsdag var det sammenstøt i flere andre land (se kartet).

Les mer om PRT-teamene her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.