Belgia overtar formannskapet i EU

Foto: REUTERS/Thierry Roge

Belgia står ved EU-roret det neste halvåret og håper å få unionen på rett kjøl. Les flere utenriksnyheter her.

01.07.10 11:45

Brussel (NTB-AFP): Belgia overtok torsdag formannskapet i EU for neste halvår. Belgierne håper å bidra til å trekke EU ut av den økonomiske krisen, trass i at landet selv ikke har noen regjering etter det siste valget.

Avtroppende statsminister Yves Leterme gir EU et velvillig belgisk ansikt utad etter at Spania 1. juli overlot tømmene til Belgia, selv om han bare leder et forretningsministerium mens samtalene om en ny koalisjonsregjering drar ut.

Samtalene mellom partiene fra det nederlandsktalende Flandern og det fransktalende Wallonia er vanskelige, særlig etter at flamske separatister ble største parti i nord etter valget i juni.

Få tror at det blir noen ny belgisk regjering før i oktober, halvveis gjennom det belgiske formannskapet. Det gir det nye teamet liten tid til å vurdere hva Belgia skal gjøre i løpet av formannskapet.

Selv om Belgia forsikrer EU om at alt er under kontroll og at EU ikke blir skadelidende, har finansminister Didier Reynders sagt at han ville foretrekke at forretningsministeriet ble sittende til nyttår for å gjøre ferdig jobben.

Belgia har uansett lovet et såkalt «moderat» formannskap med få nye initiativer. (©NTB)

Representantenes hus vedtar finansreform

Washington (NTB-AFP-Reuters): Representantenes hus vedtok onsdag den endelige versjonen av president Baracks Obamas historiske finansreform. Nå står Senatet for tur før reformen blir lov.

Med et stemmetall på 237 mot 192 var avstemningen en seier for Obama som har prioritert reform av bank- og finanssystemet høyt etter den globale finanskrisen som startet i USA.

Senatet har utsatt sin avstemning om reformen til midt i juli etter at dødsfallet til senator Robert Byrd og innvendinger i siste liten fra moderate republikanere la nye hindringer i veien for et endelig vedtak.

- Vi har vedtatt den tøffeste reformen på Wall Street på flere generasjoner. Vi gjør det for å sørge for at en finanskrise som i 2008 aldri skjer igjen, sier presidenten i Representantenes hus, Nancy Pelosi. (©NTB)

Elleve politifolk drept i Algerie

Alger (NTB-Reuters): Elleve politifolk ble drept da de falt i et bakhold i Sahara-ørkenen i Algerie onsdag.

Det er første gang at al-Qaida-tilknyttede opprørere har utført et angrep så langt sør i Sahara-ørkenen, skriver avisa El Watan.

Angrepet fant sted i Tamanrasset-regionen, ikke langt fra Algeries grense med Mali. (©NTB)

Thorning-Schmidt gir seg i skattesak

København (NTB-Ritzau): Etter en ukes hardt politisk press gir Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt seg og sier at hennes mann nå vil betale skatt i Danmark.

Ifølge Berlingske Tidende vil Thorning-Schmidts mann Stephen Kinnock levere inn sin selvangivelse for 2009 til skattemyndighetene.

Det skjer etter at det i forrige uke kom fram at Kinnock ikke har betalt skatt i Danmark fordi han arbeider og bor i Sveits.

Men flere skatteeksperter sådde tvil om ordningen fordi Kinnock oppholder seg i Danmark i helgene, og fordi hans familie bor i Danmark.

Thorning-Schmidt avviser at de har gjort noe ulovlig, men likevel vil paret nå innbetale i underkant av en kvart million kroner i skatt for i fjor. De lover også at Kinnock for framtiden skal skatte i Danmark, i tillegg til i Sveits. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag