RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Belgias regjering går av

Sist oppdatert:
Kong Albert lar regjeringen gå.

Kong Albert av Belgia har godtatt den belgiske regjeringens avskjedssøknad, melder Reuters. Dermed går statsminister Yves Leterme av, uten at det er utpekt noen etterfølger.

Kongen har bedt Leterme fortsette som leder av et forretningsministerium, het det i en kunngjøring fra slottet i Brussel mandag kveld. Leterme leverte inn sin avskjedssøknad fredag, etter krass kritikk av hans medarbeidere.

Sammen med nabolandene Nederland og Luxembourg rykket regjeringene i Belgia inn for å sikre storbanken Fortis da konkursen truet i høst. Letermes regjering greide å selge den belgiske delen av Fortis til franske BNP Paribas, noe som bidro til å sikre både innskudd og arbeidsplasser i den for Belgia svært viktige banken.

Drepende
Men de mindre aksjeeierne i Fortis var misfornøyde med hvordan hele salget ble håndtert, blant annet førte det til et kraftig fall i aksjeverdien. Disse aksjeeierne ba en belgisk domstol vurdere saken, og fredag kom en drepende rapport fra landets høyesterett som sier ting tyder på at folk i regjeringen prøvde å påvirke en rettskjennelse omkring salget av Fortis.

Belgierne skal sommeren neste år gå til urnene for å velge nye utsendinger til EU-parlamentet, og det kan tenkes at den påtroppende statsministeren vil nøye seg med å lede en overgangsregjering fram til da. Men den underliggende grunnen bak de turbulente styringsforholdene i Belgia vil ingen overgangsregjering kunne bøte på.

Denne underliggende grunnen er den sterke splittelsen mellom det nederlandsktalende Flandern i nord og det fransktalende Vallonia i sør. Regjeringskrisen har gitt flamske separatister vann på mølla, og en tidligere uhørt løsning på problemene er dermed blitt stuerent å diskutere, nemlig en deling av det 178 år gamle kongedømmet.

Jakt på etterfølger
Kong Albert rådførte seg i helgen og store deler av mandag med ledende belgiske politikere. Etter at det ble klart at Yves Leterme går av som regjeringssjef, må jakten på hans etterfølger trappes opp.

Eksstatsminister Jean-Luc Dehaene nevnes som den mest sannsynlige kandidaten til å ta over. - Jeg tror det er store muligheter for at det blir Dehaene, sa statsviteren Carl Devos ved universitetet i Ghent mandag. - Han har erfaringen, han har vært statsminister og han vil arbeide effektivt med krisehåndtering i landet, sier han.

Jean-Luc Dehaene var statsminister i Belgia fra 1992 til 1999.

Etter Letermes avgang går Belgia for andre år på rad inn i julehøytiden med regjeringsturbulens. Når de belgiske politikerne ikke greier å finne ut av sine parlamentariske problemer, er det kong Albert II som rykker inn for å forhandle fram kompromisser.

Andre aktuelle kandidater skal være Herman Van Rompuy, Guy Verhofstad, Didier Reynders og Marianne Thyssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere