*Nettavisen* Nyheter.

Belgiske Abdelhamid Abaaoud (27) utpekes som hjernen bak Paris-terroren

Den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaadoud (27) utpekes som hjernen bak terrorangrepene i Paris.

Franske myndigheter mener den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (27) var hjernen bak terrorangrepene i Paris.

16.11.15 14:41

aoud er en 27 år gammel belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse som skal ha kjempet med opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar, og er fortsatt på frifot.

LES MER: Det siste fra Paris

Dette er de antatte gjerningsmennene
Politiet mener åtte personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept, mens en åttende er på frifot. Til sammen fem av dem er identifisert av påtalemyndigheten.

Abdelhamid Abaaoud (27), belgisk statsborger. Franske myndigheter pekte ham mandag ut som hjernen bak angrepene. Abaaoud har marokkansk opphav, og han skal ha sluttet seg til IS i Syria. Belgisk politi mistenker ham for å ha ledet en terrorcelle som ble avslørt i januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (27) utpekes som hovedpersonen bak Paris-angrepene. Foto: Youtube

Klikk på bildet for å forstørre.

Abdeslam Salah, etterlyst etter terrorangrepene mot Paris

Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre.

Ibrahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror til Saleh. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Sprengte seg i Bataclan. Var dømt for flere mindre lovbrudd.

Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France

Ahmed Al Mohammed (25). Et pass med dette navnet ble funnet ved en av selvmordsbomberne ved Stade de France. Syreren skal ha kommet til Frankrike som flyktning i høst. Fingeravtrykkene hans ble registrert i Hellas, og det skal være likhetstrekk med selvmordsbomberens avtrykk. Det er ikke bekreftet at passet er ekte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsiden av det serbiske magasinet Blic 15 november viser en av de identifiserte Paris-terroristene, Ahmad Al Mohammad. Foto: AFP PHOTO/ANDREJ ISAKOVIC


To nye Paris-terrorister identifisert
Ytterligere to gjerningsmenn er identifisert etter terrorangrepene i Paris, ifølge den franske påtalemyndigheten.

En av de to, som går under navnet Ahmad Al Mohammad, er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins. Den andre er den 28 år gamle franskmannen Samy Amimour.

Registrert i Hellas
Mohammads fingeravtrykk ble registrert i Hellas i oktober, ifølge Molins. Statsadvokaten understreker at det ikke er sikkert at det syriske passet som mannen brukte da han registrerte seg, var ekte. Ifølge Reuters deltok Mohammad i angrepet mot Stade de France.

Amimour sprengte seg selv i luften i konsertlokalet Bataclan, og ifølge BFM identifiserte politiet ham etter å ha funnet hans avrevne finger.

28-åringen er tidligere tiltalt for tilknytning til terrorister, skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012, og ble internasjonalt etterlyst da han forsvant i 2013, ifølge Molins. Ifølge familien hans reiste han da til Syria.

Amimour er født i Paris-forstaden Bobingy, ifølge iTele. Ifølge BFM bor familien hans nå i nabokommunen Drancy, der politiet aksjonerte natt til mandag.

Fem selvmordsbombere identifisert
Fra før er tre andre selvmordsbombere identifisert etter terrorangrepene fredag. Det dreier seg om 31 år gamle Brahim Abdeslam, som sprengte seg selv i luften utenfor et utested i Paris, en ikke navngitt 20-åring som angrep Stade de France, og 29 år gamle Omar Ismali Mostefai, som angrep Bataclan.

I tillegg har politiet navngitt den antatte gjerningsmannen Abdeslam Salah, som skal ha kommet seg unna etter angrepene. Han antas å være Abdeslams bror. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Konsertlokalet Bataclan etter fredagens angrep. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag