*Nettavisen* Nyheter.

Belmokhtar tilbyr seg å bytte gisler

BYTTEHANDEL: Den algeriske islamistlederen tilbyr seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot at USA løslate egypteren Omar Abdel-Rahman og pakistaneren Aafia Siddiqui. Foto: Scanpix (montasje)

Den antatte hjernen bak gisseldramaet i Algerie, Mokhtar Belmokhtar, tilbyr seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot en egypter og en pakistaner i amerikansk fangenskap.

18.01.13 21:31

Nouakchott (NTB): Ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania, som har løpende kontakt med gisseltakerne, blir tilbudet framsatt i en video fra Belmokhtar.

I videoen, som om kort tid vil bli sendt til internasjonale medier, tilbyr den algeriske islamistlederen seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot at USA løslate egypteren Omar Abdel-Rahman og pakistaneren Aafia Siddiqui. Begge de to islamistene anklages av USA for terrorisme.

SISTE: Nær 100 av de 132 utenlandske gislene skal være satt fri, melder nyhetsbyrået Associated Press med henvisning til det algeriske statlige nyhetsbyrået.

Belmokhtar oppfordrer videre i videoen Frankrike og Mali til å forhandle fram en løsning på krigen i Mali.

Gisseltakerne har tidligere krevd full fransk tilbaketrekning fra Mali, der en styrke på flere hundre franske soldater rykket inn for å slå tilbake islamistiske opprørere sist helg.

- Halvparten er frigitt
Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS er halvparten av de 132 utenlandske gislene i In Aménas er frigitt. Tallene er ikke bekreftet av andre kilder.

Det algeriske nyhetsbyrået melder at til sammen 650 gisler er frigitt, deriblant 573 algeriere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Afp/NTB Scanpix)

APS, som siterer en anonym sikkerhetskilde, melder også at i alt 132 utlendinger ble tatt som gisler onsdag. Disse tallene er ikke bekreftet på annet hold.

Algerie har fått internasjonal kritikk for å ha innledet en omfattende militæroperasjon mot gisseltakerne.

- Holder fortsatt stand
Men den anonyme sikkerhetskilden hevder at militæroperasjonen «reddet hundrevis av liv», og at den avverget en stor katastrofe på gassanlegget.

- Terrorister holder fortsatt stand med flere gisler ved gassanlegget, og den algeriske hæren prøver nå å få til en fredelig løsning på krisen, sier kilden til APS.

Det algeriske nyhetsbyrået melder også at all produksjon på gassanlegget In Aménas er stengt for å redusere eksplosjonsfaren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.