Gå til sidens hovedinnhold

Beordrer en slutt på volden i Basra

Den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har beordret sine militante tilhengere til å avslutte kampene i Basra.

Moqtada al-Sadr har beordret tilhengerne til å stanse kampene mot regjeringsstyrkene i Basra, melder Reuters. Kampene har krevd rundt 300 menneskeliv den siste uken.

Avvæpner tilhengerne
- Som en følge av det religiøse ansvaret, og for å stanse den irakiske blodsutgytelsen, så har vi beordret en slutt på de væpnede kampene i Basra og i andre provinser. Enhver person som bærer våpen og sikter på regjeringsrepresentanter, vil ikke være en del av oss, sier al-Sadr i en pressemelding som ble utstedt søndag.

Urolighetene i Basra startet tidligere denne uken da statsminister Nouri al-Maliki sendte regjeringsstyrker til byen for å slå ned på militante sjiamuslimer.

Volden spredde seg raskt til flere provinser i Irak, og statsministeren valgte å innføre et tre dager langt portforbud i Bagdad etter omfattende opptøyer i hovedstaden.

Positivt
Irakiske myndigheter stiller seg positive til Moqtada al-Sadrs avgjørelse om å avvæpne sine tilhengere.

- Dette er et veldig positivt utsagn. På vegne av den irakiske regjering ønsker jeg dette utsagnet velkommen. Vi tror at dette vil være et viktig bidrag i innsatsen til den irakiske regjeringen til å skape sikkerhet, sier Ali al-Dabbagh, talsmann for statsminister Nouri al-Maliki, til irakisk fjernsyn.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden