Gå til sidens hovedinnhold

Beordrer ukrainske styrker ut av Krim

Det ukrainske forsvarsdepartementet har beordret ukrainske styrker ut av Krim.

Ukrainas forsvarsdepartement har beordret ukrainske styrker på Krim til å trekke seg ut, melder NTB via Reuters.

Ordren er gitt på grunn av russiske trusler mot de ukrainske soldatene og offiserene som befinner seg på Krim, og deres familier, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ifølge NTB.

Russerne tar kontroll

Samtidig kommer meldingen om at russiske tropper har tatt kontroll over en marinebase på Feodosia på Krim. Det er det tredje slike angrepet på 48 timer sier en ukrainsk offisier til BBC.

Krisemøte i G7

Russerne skal nå ha tatt over de fleste av Ukrainas militære baser på Krim.

Lederne for G7-landene møtes mandag i Haag for å diskutere et felles svar på Krim-krisen.

Russiske trusler

Ordren om at ukrainske styrker skal trekke seg ut er gitt på grunn av russiske trusler mot de ukrainske soldatene og offiserene som befinner seg på Krim, og deres familier, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov snakket om ordren i nasjonalforsamlingen etter at russiske styrker tok kontroll over den ukrainske marinebasen i Feodosia.

Avfyrt skudd

Ifølge en ukrainsk offiser på marinebasen ble det avfyrt skudd inne på området, der de ukrainske soldatene skal ha vært ubevæpnede. Det er ikke meldt om drepte eller sårede.

En talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, Vladislav Seleznyov, skriver på Facebook at russiske styrker brukte panserkjøretøyer og sjokkgranater i angrepet. Russiske fallskjermsoldater skal også ha trengt inn i på basen fra fire militærhelikoptre.

Pansrede kjøretøyer kjørte deretter ut av basen med ukrainske soldater som var bundet på hendene. Det ble også sett røyk fra noen av brakkene på anlegget.

– Nasjonalgarde

Krims såkalte selvforsvarsstyrke som har bistått de russiske soldatene med å ta full militær kontroll over halvøya, vil bli omgjort til en nasjonalgarde, ifølge en representant for de lokale myndighetene på Krim.

Han hevder at de lokale kampene er over.

De såkalte militsstyrkene har delvis opptrådt ubevæpnet, men i seinere tid har mange vært utstyrt med automatvåpen og hjulpet russiske styrker med å overta ukrainske militære anlegg, melder NTB.

Les også: Nato-sjef mot alle odds

Følg vårt livestudio om Ukraina og Krim her

HTML EMBED
Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken