RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Arafat stoppe kaoset

(EPA)
Den palestinske selvstyremyndigheten må raskt reformere sikkerhetstjenestene for å stanse kaoset på Gazastripen, sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

- De (palestinerne) står overfor en alvorlig situasjon, en alvorlig krise, og de må sette i gang tiltak for å få kontroll. Uten kontroll kommer det til å bli veldig vanskelig å få til noen framgang, sa FNs generalsekretær Kofi Annan mandag.

De siste dagene har det vært voldelige demonstrasjoner på Gazastripen mot korrupsjon og vanstyre i Arafats rekker.

Annan sier Arafat er nødt til å reformere sikkerhetsstyrkene for å få kontroll, og han ber palestinernes president samarbeide med Egypt og Jordan om reformene.

Støtter Rød-Larsen
Ifølge generalsekretæren viser den kaotiske situasjonen på Gazastripen at hans utsending Terje Rød-Larsen hadde rett i sin kritikk av den palestinske selvstyremyndigheten.

- Han fastslo fakta, og jeg tror begivenhetene har gitt ham rett, sa Annan mandag.

Den palestinske selvstyremyndigheten reagerte meget kraftig da Rød-Larsen i FN i forrige uke kritiserte president Yasser Arafat for ikke å ha vist politisk vilje til å reformere palestinske myndigheter.

- Borgerkrig må avverges
Arafat forsøkte mandag å stanse opprøret ved å gjeninnsette den gamle lederen for sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

- Borgerkrigen Israel ønsker skal oppstå må avverges, sa Abdel Razek al-Majeida.

Opprørene avviste imidlertid Arafats forsøk og hevdet det kun var en avledningsmanøvre.

- Vi understreker at denne avgjørelsen er nok et forsøk på å lure folk, og at den er en måte å omgå reformer og forandring på når det gjelder den nasjonale administrasjonen, het det i en kunngjøring fra al-Aqsa-martyrenes brigader, en gruppe som vanligvis er lojal mot Arafats Fatah-bevegelse.

Avskjedssøknad
Den palestinske statsministeren Ahmed Qurie har ikke trukket tilbake sin avskjedssøknad til tross for at Arafat ikke vil akseptere den.

Opprøret mot det gamle palestinske lederskapet er det mest alvorlige siden Arafat vendte hjem til de palestinske områdene for ti år siden. En undersøkelse viste nylig at 90 prosent av befolkningen anser selvstyremyndigheten for korrupt.

Rakettangrep
Israelske militærhelikoptre skjøt natt til tirsdag to raketter mot et hus i en flyktningleir i Gaza by. Huset tilhørte den militante palestinske lederen Abu Youssef al-Quka, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fem personer ble såret i angrepet, som var det andre mot al-Qukas hus på mindre enn et døgn, melder avisa Ha’aretz.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere