RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Carter droppe Hamas-møte

Sist oppdatert:
Jimmy Carter vil møte Hamas-leder Khaled Meshaal. -Det er ikke vår linje, sier amerikansk UD.

USAs utenriksdepartement har bedt tidligere president Jimmy Carter om å avlyse et planlagt møte med Hamas-leder Khaled Meshaal i Damaskus neste uke. Møtet er planlagt som ledd i en ni dagers studietur til Israel, Vestbredden, Syria, Saudi-Arabia og Jordan.

-Undergraver freden
-Vår politikk er at Hamas er en terrororganisasjon, og vi tror ikke det tjener vår politikk eller freden å holde et slikt møte, sier Sean McCormack, talsmann for amerikansk UD, til Reuters.

Også Israels ambassadør til USA, Sallai Meridor, er negativ til møtet.

- En utilsiktet konsekvens av et slikt møte vil være at terroristene føler seg modigere og at freden undergraves, sier Meridor.

-Studietur
Carter-senteret avviser kritikken.

- Vår delegasjon har lang erfaring fra regionen, og vi drar med et åpent sinn og et åpent hjerte for å lytte og lære fra alle parter, heter det i en uttalelse fra senteret. De understreker at dette er en studietur, og at formålet ikke er å forhandle men å støtte eksisterende initiativ.

Carter var USAs president fra 1977 til 1981. Han forhandlet fram Camp David-avtalen i 1978, som la grunnlaget for en fredsavtale mellom Israel og Egypt. I de senere årene har han blitt stadig mer kritisk til Israel. I 2006 ga han ut en bok der han beskrev Israels politikk i de okkuperte områdene som et «apartheidsystem».

Etter det palestinske parlamentsvalget i 2006 vant Hamas flertall i det palestinske parlamentet. Flere dagers voldelige sammenstøt mellom Hamas og opposisjonspartiet Fatah i juni 2007 endte med at Hamas tok de facto regjeringsmakt i Gaza, mens president Mahmoud Abbas sitter med kontroll over Vestbredden.

USAs politikk er å isolere Hamas mens de støtter seg til den provestlige presidenten Abbas i forhandlinger med Israel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere