*Nettavisen* Nyheter.

Ber Egypt ta kontroll

Israel mener den åpne grensen mellom Gazastripen og Egypt er en sikkerhetstrussel og ber Egypt løse problemet.

24.01.08 08:56

Militante grupper sprengte seks hull i grensemuren natt til onsdag, og minst 50.000 palestinere har tatt seg over grensen for å kjøpe mat og drivstoff.

Se video på TV 2 Sumo: På kjøpefest i Egypt(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

208279

Bunnskrapte skap
Etter at Israel har stengt grenseovergangene inn til Gaza har palestinerne der gått tomme for drivstoff, mat og andre basisvarer. Etter at ryktet spredde seg om hullene i grensegjerdet strømmet tusenvis av palestinere inn i Egypt for å hamstre.

Egyptiske grensevakter betraktet menneskestrømmen uten å gripe inn. Hassam Zaki, talsmann for det egyptiske utenriksdepartementet har erklært at landet vil holde åpent for de trengende «så lenge den humanitære krisen varer».

Zaki sier også at Egypt forventer at palestinerne vil dra tilbake til Gaza så snart de har handlet ferdig. Myndighetene er i en klemme mellom forpliktelsene de har til å kontrollere grensa og befolkningens støtte til palestinerne.

Krever handling
Israel ser på sin side den åpne grensen som en sikkerhetstrussel.

- Så lenge utgangen er åpen, er også inngangen åpen, sier Aryeh Mekel, talsmann for det israelske utenriksdepartementet. -Hamas og andre terrorgrupper kan benytte muligheten til å smugle våpen og terrorister inn i Gaza, sier han.

Israel stengte grensene til Gaza fredag for å straffe Hamas-lederskapet for en rekke rakettangrep mot Sør-Israel.

Bistandsorganisasjoner har advart mot at stengningen av grensene vil føre til en humanitær krise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag