*Nettavisen* Nyheter.

Ber Erna bli grønn

- Stem blått, velg grønt, oppfordrer Tory-leder David Cameron. Han råder Erna Solberg til å tenke mer i grønne baner.

21.04.06 16:34

HØYRES HUS (TV 2 Nettavisen): Den britiske Høyre-lederen vil kjøre fram miljø som en hovedsak for å vinne makten i Storbritannia. Han tror det norske Høyre også kan tjene på å skjerpe miljøprofilen.

- Norge og Storbritannia er ulike, og jeg vil ikke gi for mange råd. Men det viktigste i politikken er å identifisere de store utfordringene i tida. Miljø er en av dem. Hvordan vi skal betale for gode offentlige tjenester, er en annen. Så mye våre partier følger prinsippene fra sentrum-høyresiden, vil vi lykkes, sier Cameron til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

I desember tok han over som leder for det britiske Tory-partiet. Fredag holdt han foredrag for begeistrede Høyre-medlemmer i Oslo. Cameron brukte anledningen til å lansere miljø som en hovedsak for de konservative i Storbritannia. Men han kunne ikke love at det var den rette oppskriften for å få den norske Høyre-skuta på rett kjøl igjen.

- Å være i opposisjon er vanskelig. Man er ikke herre over beslutningene som tas, men må tenke: Hva vil vi gjøre dersom vi hadde makten? sier han.

Det var en svært engasjert David Cameron som snakket i Oslo. Han kom rett fra Svalbard, der han fikk se krympende isbreer og isfritt hav.

- Norge opplever klimaendringene på en mye mer dramatisk måte enn andre land, mente han.

Tory-lederen mener det er nødvendig å verne om og forlenge Kyoto-avtalen, men at det er på tide å tenke nytt i forhold til skattlegging av CO2-utslipp.

- I stedet for å betale samme avgift uansett for utslipp, bør man ta hensyn til hva slags karbon som er brukt for å produsere strømmen man bruker, mener han.

Gass
Til TV 2 Nettavisen sier han at han ikke vet hvordan det nye systemet vil slå ut for Norge som energileverandør.

- Norge er spesielt. Mange land vil ha norsk gass og olje. Det gjør at Norges utslipp av CO2 kan øke. Derfor trenger vi et godt system for å kunne handle med kvoter, sier han.

Ikke øverst
Høyre-leder Erna Solberg er enig i at miljø er viktig, men ikke altoverskyggende i norsk politikk.

- Det er ikke den saken som står høyest på dagsordenen, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun mener miljøpolitikk i Norge først og fremst handler om lokale forhold og lokalpolitikk.

- Samtidig er det viktig at den globale utviklingen ikke skaper lagdelte samfunn, sier hun.

Hun kjøper heller ikke umiddelbart Camerons forslag om å endre reglene for CO2-avgiften.

- Jeg vil se regnestykket først. Det er bra at Cameron satser på miljø. Det er en viktig del av hans modernisering, sier hun.

Solberg har likevel sansen for Camerons slagord «stem blått, velg grønt».

- De britiske konservative har alltid vært flinke til å lage slagord. Vi sender gjerne noen av være folk over for å få inspirasjon, sier hun.

Valgkomité
Fredag våknet Erna Solberg til nok en elendig måling for Høyre. På AC Nielsens måling for Dagsavisen får Høyre bare 11 prosent oppslutning. Nesten tre ganger så mange velgere støtter Fremskrittspartiet.

Erna Solberg mener veien til et større Høyre går gjennom å fokusere på de store sakene.

- Jeg vil gjøre det ved å angripe viktige og store spørsmål: Hvordan vi skal møte globaliseringen så alle får være med - også de som i dag er utenfor arbeidslivet - og hvordan vi skal redde velferden, og bygge kompetanse, sier hun.

Til tross for katastrofemålingene har ikke Høyre-lederen tenkt å trekke seg.

- Jeg forholder meg til valgkomiteen, og driver ikke med selverklæringer. Jeg har sett et par av dem på trykk fra andre, og det ser teit ut, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag