RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Europa om fortsatt støtte i Irak

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
President George W. Bush ber europeiske land fortsette innsatsen i Irak, og åpner samtidig for en ny FN-resolusjon som kan hindre at Spania trekker ut sine styrker.

– Det er essensielt at vi blir stående side ved side med det irakiske folk, sa Bush etter et møte med Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende.

– Al-Qaida forstår hva som står på spill. Al-Qaida ønsker oss ut av Irak fordi al-Qaida ønsker å bruke Irak som et eksempel på at de kan vinne over frihet og demokrati, fortsatte han.

Bushs oppfordring kom dagen etter at Spanias påtroppende statsminister José Luis Rodríguez Zapatero sa at spanske soldater vil bli trukket ut av Irak innen 30. juni dersom ikke et nytt FN-vedtak kommer på bordet.

Åpner for ny FN-resolusjon
Scott McClellan, som er talsmann ved Det hvite hus, advarer samtidig om at spanske myndigheter sender ut fryktelige signaler dersom de lar terrorister påvirke sin politikk. McClellan understreker også at USA kan komme til å gå inn for en ny FN-resolusjon om Irak dersom det kan bidra til at Spania og andre land fortsetter å bidra med styrker.

– Vi mener FN har en svært viktig rolle å spille i tiden fremover. En ny FN-resolusjon er et tiltak som helt klart vil bli vurdert, sier McClellan.

En eventuell ny FN-resolusjon kan også få betydning for hva som skjer med de norske styrkene i Irak. De norske soldatene skal etter planen trekkes ut av Irak etter dette halvåret, men et nytt FN-vedtak vil kunne få betydning for hva norske myndigheter velger å gjøre.

Vil ha FN-rolle i Irak
Samtidig gir Iraks mektigste sjiamuslimske leder, storayatolla Ali al-Sistani, overfor FN uttrykk for et ønske om at verdensorganisasjonen skal spille en rolle i det krigsherjede landet i Persiabukta. I en skriftlig beskjed til FNs generalsekretær Kofi Annan avviser Sistani meldinger om at han skal ha stilt spørsmål ved om FN bør bidra til å få til et overgangsstyre innen 30. juni.

Sjialederen skriver at han ikke har noe å gjøre med artiklene hvor det blir hevdet at han er usikker på FNs rolle, ifølge Annans spesialrådgiver Lakhdar Brahimi.

– Vi ønsker at FN spiller en rolle i Irak, lyder ayatollaens klare beskjed, ifølge Brahimi.

30. juni
Fortsatt rystes Irak daglig av nye aksjoner og angrep mot både sivilt og militært personell, og USA forsvarsminister er ikke lenger sikker på at okkupasjonen vil opphøre 30. juni, slik amerikanerne lenge har planlagt.

– Alle, også det irakiske styringsrådet, har satt denne datoen som et mål, sier Donald Rumsfeld i et intervju med BBC.

På spørsmål om okkupasjonen virkelig vil opphøre 30. juni, svarer forsvarsministeren:

– Om jeg tror det vil skje? Ja, det er en mulighet for at det skjer. Er det sikkert at det vil skje? Hvem vet? Jeg vet ikke hva som kommer til å skje i morgen.

– Det vi vet er at irakerne og koalisjonen har arbeidet sammen, og irakerne har laget en midlertidig grunnlov. De har datoen 30. juni i sikte, og hvorfor kan vi ikke bare vente og se hvor bra de gjør det? De har gjort det veldig bra hittil, sier Donald Rumsfeld i BBC-intervjuet.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere