RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber FN gripe inn

Sist oppdatert:
Den sjia-kurdiske koalisjonen fremførte søndag sitt forslag til ny grunnlov, men sunniene nekter fremdeles å gi opp motstanden .

Ved 14-tiden søndag avsluttet forhandlere fra shia- og kurderfraksjonene høytlesningen av deres felles utkast til ny grunnlov for nasjonalforsamlingen i det krigsherjede landet, melder nyhetsbyrået AP.

Sunnimuslimene i Irak samlet umiddelbart etter opplesningen samtlige motstandere av det sjia-kurdiske grunnlovsforslaget til en konferanse for å diskutere neste trekk.

Etter en kort sammenkomst var motstanderne klare med en felles uttalelse hvor de avviser det sjia-kurdiske forslaget fullstendig, og ber FN og Den arabiske ligaen om å gripe inn.

Urokkelige
Det felles forslaget fra sjiaene og kurderne ble altså lagt frem for parlamentet uten bifall fra den tredje store politiske og etnisk-religiøse gruppen i Irak.

- Vår holdning forblir den samme, og i prinsippet har ingenting blitt forandret, gjentar en forhandler fra sunni-fraksjonen overfor nyhetsbyrået Reuters søndag.

- Truslene virker ikke
Sjiaenes og kurdernes foreliggende forslag er en korrigert versjon av utkastet sunniene forkastet tidligere i uken.

- Vi møtte den amerikanske ambassadøren lørdag og han truet oss, men truslene hans vil ikke virke, sier sunni-forhandleren, som ønsker å være anonym.

Folkeavstemning
15. oktober skal irakerne stemme over grunnlovsforslaget, og sunniene kommer nå trolig til å iverksette en intens kampanje for å få irakerne til å forkaste dette.

- Det opp til folket å godta eller forkaste grunnloven. Jeg håper folket vil godta den til tross for noen svakheter. Alle har reservasjoner, men det er en del av demokratiet, sier Iraks president Jalal Talabani, som selv er kurder, i en kommentar søndag.

Sjiamuslim og statsminister Ibrahim al-Jaafari sier at ingen land i verden har noensinne vært helt enig i alt i en ny grunnlov.

- Jeg personlig har reservasjoner, og det har også kurderne, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere