Gå til sidens hovedinnhold

Ber mindretallet danne regjering

Islands president har bedt sosialdemokratene og den venstregrønne bevegelsen om å danne regjering.

- Jeg har bedt lederne for sosialdemokratene og de venstre-grønne om å møtes for om mulig å danne en mindretallsregjering. Derfor gir jeg Ingibjörg Gisladottir mandatet til å lede samtalene, sier president Ólafur Ragnar Grímsson, melder Reuters.

Geir Haardes regjering gikk av mandag, og samme kveld satt samtlige partiledere i møte med Grímsson, uten at dette førte til noen løsning.

Sosialdemokratisk statsminister
Det er trolig tidligere sosialminister Johanna Sigurdardottir som tar over som statsminister. Leder for sosialdemokratene, utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, - som også krevde Haardes avgang - sa hun ville ta to måneders permisjon da Haarde kunngjorde sin avgang.

- Jeg takker presidenten for tilliten, og vi skal forsøke å komme til en rask enighet, trolig innen helgen, sier Gisladottir.

Mandag foreslo hun sosialminister Johanna Sigurdardottir som statsministermateriale for en ny regjering. Leder for den venstre-grønne bevegelsen er Steingrími J. Sigfússonar.

Demonstrasjoner
Islands økonomi kollapset i høst, som en følge av finanskrisen.

Siden da har det ukentlig vær demonstrasjoner, der regjeringens avgang har vært hovedkravet.

Kreftsyk
Geir Haarde sjokkerte nasjonen fredag sist uke, da han fortalte at han ikke ville søke gjenvalg fordi han har kreft.

Han hadde nylig fått konstatert kreft i spiserøret etter en rutineundersøkelse hos sin lege. Ifølge islandske medier skal han behandles i utlandet.

Haarde sa at han av den grunn ikke ville søke gjenvalg som partileder. Han foreslo at det ble skrevet ut nyvalg i mai

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå