RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Nader trekke seg

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Lederen for det demokratiske partiet i USA anmoder på det sterkeste den uavhengige utfordreren Ralph Nader om å trekke seg fra høstens presidentvalg.

Demokratene frykter at historien fra forrige valg skal gjenta seg. Da fikk Nader så mange stemmer at han trolig fratok demokratenes kandidat Al Gore seieren, og sørget for at republikaneren George W. Bush ble valgt.

Bush og demokratenes kandidat ved presidentvalget 2. november, John Kerry, ligger for tiden helt jevnt på de fleste meningsmålingene, og Nader kan nok en gang få en langt mer sentral rolle enn oppslutningen hans skulle tyde på.

- Han må ut av valgkampen, sier Terry McAuliffe, som er demokratenes partileder, under et intervju med TV-stasjonen CBS’ program «Møt nasjonen».

- Vi har ikke råd til fire nye år med George W. Bush, sier han, og mener Nader i stedet for å stille som kandidat selv kan spille «en viktig rolle» i demokratenes forsøk på å vinne valget.

Ralph Nader avfeier demokratenes bekymringer, og argumenterer med at de er redde for konkurranse.

- Det disse folkene, demokratene, er redde for, er demokrati, sier han til NBCs program «Møt pressen».

Jevnt
I en meningsmåling foretatt for CBS News og avisen The New York Times ligger John Kerry an til å få 45 prosent av stemmene ved valget, mens George W. Bush ville fått 44 prosents oppslutning dersom valget ble arrangert i dag.

Men den samme målingen viser at den sittende presidenten har et bedre grep om sitt politiske støttegrunnlag enn Kerry, noe som kan tyde på at utfordreren er sårbar for konkurranse fra venstresiden. Mens 90 prosent av de spurte republikanerne sa de var fast bestemt på å stemme på Bush, svarte bare 82 prosent av demokratene at de helt sikkert ville stemme på Kerry.

Den 70 år gamle juristen Ralph Nader stilte som kandidat for De Grønne i presidentvalget i 2000, men denne gangen stiller han som uavhengig kandidat fordi partiet ikke lenger støtter ham.

Nader får jevnt mellom 4 og 5 prosents oppslutning på meningsmålingene, og liberaleren vil være i stand til å stjele så mange stemmer fra demokratene at han kan sikre republikanerne seieren i valget, tror ekspertene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere