*Nettavisen* Nyheter.

Ber Norge mekle i miljøkriger

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

HOTEL CONTINENTAL (TV 2 Nettavisen): Stadig flere kriger vil bli utløst av kamp om naturressurser. – Her har Norge en jobb å gjøre, mener Michael Renner fra Worldwatch Institute.

17.02.05 15:18

Torsdag ble rapporten «Jordens tilstand» fra Worldwatch Institute lagt fram i Oslo. Et av hovedfunnene i rapporten er at konflikter om naturressurser som olje og vann vil bli stadig vanligere. Norge bør være sitt ansvar bevisst, og gå inn som mekler i slike konflikter, mener prosjektleder Michael Renner i Worldwatch Institute.

-Norge har gjort en god jobb som mekler i fredsprosesser. Å trekke Norge inn i konflikter som angår miljøproblemer er en fantastisk ide, sier prosjektleder Michael Renner fra Worldwatch Institute til TV 2 Nettavisen

Maathai
Miljøvernminister Knut Arild Hareide og Worldwatch-leder Øystein Dahle var også til stede da rapporten ble lagt fram. Hareide støtter Renners tanker.

-Vårt arbeid for å kople fred med behovet for bærekraftig utvikling blir bare viktigere og viktigere. Her har mange miljøaktivister vist vei, sier han.

Hareide peker på at mange protesterte da miljøaktivisten Wangari Maathai fikk fredsprisen.

-Mange reagerte på at hun fikk fredsprisen. Men hun gar nettopp forstått bredden i begrepet sikkerhet. Ingen militær konflikt har så store konsekvenser som de økologiske utfordringene vi står overfor, mener han.

Terrorkrigen
Michael Renner mener at kampen mot terrorismen har satt miljøarbeidet tilbake.

-DEn globale krigen mot terrorismen trekker oppmerksomheten og energien bort fra andre saker som trenger oppmerksomhet, mener Renner.

Han peker på at fattigdom, smittsomme sykdommer og raske skifter i bosettingsmønstre kan få folk til å føle at de ikke er del av samfunnet. Dermed kan de komme til å støtte grupper som tyr til terror eller andre ekstreme virkemidler.

.

- Tar vi håpet fra folk, kan vi skape en hel generasjon ekstremister, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.